Тази рецепта коментираха

Анонимен
Анонимен
Анонимен
Обяснението не е за хора,които за първи път ще правят-нищо няма да разберат.
21.05.2022 22:52
Павлова
Павлова
И пропуснах да кажа - не се точи.Втасалата топка се поставя в/у загретия намазан сач или тефлонов тиган и се притиска с краищата на пръстите или с обратното на пръститете, така че да се оформи тънка питка около 1,5 см. дебела.Като се пече ще се надигне малко още.
03.11.2013 15:15
2
2
Павлова
Павлова
От какво се замесва меко тесто? - от вода, мая, брашно и сол - най-простото тесто, но според правилата /"марна" или леко топла вода, така че да не се пресече маята; малко сол на вкус;вода около 400 мл.; мая - може и суха за около 1 кг. брашно; брашното колкото поеме, за да стане меко тесто.Никога не съм правила тази резепта според точна пропорция. Това тесто може да ползвате да направите мекици или пици или да го разпънете като за мекица, вътре да сложите малко сирене, да го завиете на руло и изпържите като пирожка, то просто е най-обикновено и универсално тест.
"Взема се една топка, намазнява се добре..." с с какво се намазнява? В рецептата има олио и мас/масло.Може да ползвате мас, аз така ги правя и баба така ги правеше, но по желание може да смените мазнината или да направите смес от желаните мазнини.
" Взима се цялото, краищата се събират и се оформя като топка. Нарежда се със загънатата страна надолу. Така се правят всички топки." а тук дори не успях да схвана смисъла, но предполагам вината е в мен :)Просто внимателно сабирате и загръщате краищата, така че да се оформи като топка и ги поставяте със загърната страна от долу.Тази топка като втаса се взима внимателно, поставя се в/у загретия добре и намазнен /с мас, масло или олио/сач или тефлонов тиган и се пекат на умерено, като се обръщат няколко пъти за да не останат вътре сурови, а от вън да изгорят.
Надявам се сега да Ви стана по-ясно
03.11.2013 15:11
4
Б. Николова
Б. Николова
Не съм правила, но съм гледала как се правят... Оформянето тук наистина не е много ясно обяснено...Когато двете може да се каже олби са готови една в-у друга, със сирене по между си, се навиват като на руло, двата им края се завиват като охлюв в срещуположна посока, получава се нещо като осмица, която се прегъва и се получава една топка, която се разточва и после се пече... Страхотни са наистина... :)
02.11.2013 14:33
1
1
Петя
Петя
Рецептата е много хубава и стават чудесни,но е изключително неясно:
"Маята се разтваря във марна /леко топла/ вода. Замесва се меко тесто." от какво се замесва това тесто? Надали само от вода в "марна".
"Взема се една топка, намазнява се добре..." с с какво се намазнява? В рецептата има олио и мас/масло.
" Взима се цялото, краищата се събират и се оформя като топка. Нарежда се със загънатата страна надолу. Така се правят всички топки." а тук дори не успях да схвана смисъла, но предполагам вината е в мен :)
03.09.2013 17:19
1
Покажи всички подкоментари
Павлова
Павлова
Точно така е рецептата, на снимката не изглеждат добре, нещо не сте се справили.Но рецептата е перфектно описана и моята баба и майка така са ги правили и стават страхотни.
03.09.2013 11:00
1