Тази рецепта коментираха

Анонимен
Дида
Дида
Аз го правя със саламура - на 1 л вода - около 1 ч.ч. морска сол. Познава се дали е добра саламурата, като сложиш в нея яйце, което да се покаже колкото монета от един лев отгоре. Месото се кисне за 24 часа, като плътно го притискам в тенджерата с една чиния. Моите парчета са доста големи - около 40 см дължина и около 15-20 см е лицето на филето. След това наръсвам само чубрица и малко смлян черен пипер върху плота в кухнята и овалвам месото. Преди да го овалям, го поизцеждам, но не го попивам. С дебел конец го пробивам два пъти, за да е по-стабилно и висвам на прът, на терасата. Съхненето става за не повече от 10-15 дни. Тази година направих повече парчета и се питам дали мога да съхранявам филето във фризера? Някой съхранява ли го така? Нямам място в хладилника, а искам да имам месце чак до другата зима.
23.01.2016 14:38
12
3
2
Покажи всички подкоментари
Paur
Paur
Времето за сушене е много!!! Ще стане каиш!
От опит - най представително става не от бонфиле, а от контра филе. Бонфилето изсъхва много. Най-вкусно и бавно - от врат.
Приготвям го така - почиствам от ципите, надупчвам с окрехкотител или вилица, намазвам със захар(плодова), заривам в едра сол, след 24 часа - по горната процедура. Съхне...докато изсъхне и се втвърди отгоре добре.
Един секрет - след свалянето от теля - поставете в найлонова торбичка, в хладилника и почакайте около седмица. Влагата от средата ма месото се преразпределя навън и консистенцията става отлична... дано съм бил полезен
14.08.2013 09:45
48
3
илиян
илиян
с каква сол се осолява?ситна или едра сол?
22.12.2012 22:27
24
2
Драгана
Драгана
Просто вземаш парче рибица и ги овкусяваш
27.10.2012 13:59
2
2
Martin
Martin
Рецептата ми харесва и бих желал да пробвам, но би ли уточнил как точно да се нареже месото за да се подправи? На гребен, по дължина на бута или някакъв друг начин?
25.10.2012 14:55
1
1
2
Покажи всички подкоментари