Домашно опушени сардини

01/07/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф7544833036
"Автентичен деликатес, който вече може да приготвите и вкъщи "
Приготвяне30 мин.
Общо30 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо130
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • сардини - 500 г
  • сол - около 1 кг едра
  • зехтин - 400 мл
  • розмарин - сухи клонки (или мащерка)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замразете рибките за 48 часа и после ги отмразете.

Почистете сардините и всяка разделете на две отделни, чисти от кости, доколкото е възможно филенца.

Сардините имат множество малки костички освен централната. Те са много фини като косъм и в зависимост каква топлинна преработка претърпяват понякога тези костици, дори не се усещат.

Нашите пушени сардини няма да претърпят топлинна обработка - затова ги почистете възможно най-добре. За целта най-ефикасния помощник би ви била една обикновена пинсета. С нея издърпайте видимите кости.

На дъното на удобен съд положете пласт едра сол и върху него подредете пласт филенца от сардини на един ред. Върху тях отново застелете равномерно от едрата сол, пак подредете сардинки и така, докато ги изчерпате. Накрая завършете със сол.

Приберете в хладилник за 1 денонощие за да узреят.

Готовите узрели филенца извадете и почистете от солта. Сложете ги в голям огнеупорен съд.

Запалете клонките розмарин или мащерка - който аромат предпочитате от двата. Поставете клонките в съда при сардините и завийте много бързо с алуминиево фолио. Оставете ги така за 2-3 часа да се опушат и поемат аромата.

Ароматните опушени рибки подредете в съд, който може да затворите херметически. Залейте обилно със зехтин и оставете да престоят още няколко часа преди консумация. Не е проблем да ги консумирате и веднага.

Идеални са за препечени филийки в комбинация с домат или за шишчета в компания с маринован лук.

Чудесно могат да намерят място на нашата трапеза и като добавка в различни салати. Стават крехки, вкусни, един автентичен деликатес.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!