Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Сутляш»Мляко с ориз с черешова заливка

Мляко с ориз с черешова заливка

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Мляко с ориз с черешова заливка
Снимка: marcheva14
2 / 5
18/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Забравете всичко, което знаете - ТАКА се прави мляко с ориз"

Необходими Продукти

  • ориз арборио - 1 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • сол - щ.
  • прясно мляко - 4 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч. , кристал
  • ванилия - 1 пълна ч.л. екстракт
  • канела - щипка
  • лимонови кори - няколко на брой от БИО лимони /цели/
  • ЧЕРЕШОВ СОС
  • череши - около 25 бр. хубави здрави тъмни
  • захар - 1/2 с.л. (или на вкус)
  • лимонов сок - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се поставя в тенджера с щипката сол и водата. Оставя се на умерен котлон да къкри за около 15 мин или докато е почти готов.

Прибавя се захарта, прясното мляко и парчетата лимонови кори. Оставя се на силно умерен котлон да къкри, докато поеме течността или за около 15-20 мин. Периодично се разбърква.

Сваля се от котлона и се прибавя ванилията, а лимоновите кори се отстраняват.

Разсипва се в чашки, които предварително са намаслени с масло. Това ще спомогне за лесното изваждане на оризовия крем при сервиране.

Черешите внимателно се почистват от костилките, за да не се разкъсат много.

Поставят се в касерола, добавя се захарта и лим. сок. Оставят се на умерена температура да къкрят.

След като са пуснали соковете си, самите плодове се изваждат в купа, за да не се преготвят, трябва да са цели, а сиропът се оставя на умерен котлон да се сгъсти. Сваля се от котлона и се връщат обратно черешите. Разбърква се внимателно.

При сервиране сутляшът се обръща от купичките в сервизна чиния и се залива с черешов сок и плодове.

Млякото с ориз с черешова заливка е готово.

Източник: So Delicious

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: