Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Карамелен кекс със сметана и прясно мляко

Карамелен кекс със сметана и прясно мляко

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Карамелен кекс със сметана и прясно мляко
Снимка: Мария Симова
2 / 4
18/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Съчетайте двата си най-любими вкуса - на карамел и ванилия, в едно и ще получите разкошен кекс за душата"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • течна сметана - 200 мл
  • ванилия - 1 бр.
  • брашно - 240 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • глазура
  • захар - ¾ ч.ч.
  • прясно мляко - 100 мл
  • брашно - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За карамелената смес карамелизирайте половината захар с малко вода до получаването на златист цвят. Добавете половината сметана и бъркайте докато карамелът се разтвори.

След като се охлади, добавете 2 яйца и разбъркайте, прибавете половината брашно предварително смесено с ½ пакетче бакпулвер, отново разбъркайте.

За ваниловата смес разбийте другите две яйца със захарта и ванилията, добавете другите половини - сметана и смесените брашно и бакпулвер.

В кексова форма, постлана с хартия за печене, се излива първо ваниловата смес, а после карамелената с вилица направете въртеливи движения в една посока, за да се нашари кексът.

Поставете тавата в студена фурна и включете на долен реотан, след като кексът бухне се включва и горният, печете до готовност. Изстиналият кекс се залива с глазурата.

За глазурата карамелизирайте захарта с малко вода, прибавете прясното мляко, в което сте разтворили предварително брашното, бъркате докато заври.

Карамеленият кекс със сметана и прясно мляко е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: