Сладолед с маскарпоне и кайсии

03/07/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф7544833034
"Свеж, кремообразен и много вкусен, с който ви се иска лятото никога да не свършва "
Приготвяне15 мин.
Готвене8 мин.
Общо23 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо763
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • сметана - 250 г (35%масленост) сладкарска, течна, неподсладена
  • маскарпоне - 250 г
  • захар - 130 г
  • кисело мляко - 300 г цедено
  • ванилова захар - 2 с.л. (16 г)
  • сок от лайм - 2 с.л.
  • кора от лайм - 2 с.л.
  • За кайсиево пюре
  • кайсии - 350 г пресни
  • захар - 30 г
  • кардамон - 2 шушулки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете във фризера 6 малки чашки или 3 големи (или купички) да се охлаждат. Разбийте сметаната на пухкаво кремче. За перфектни резултати тя трябва да е студена, ако вашата не е подръжте я 15 минути във фризер преди да започнете да работите с нея.

Отделно разбийте маскарпонето със захарта и постепенно добавяйте киселото цедено мляко. Към полученото кремче малко по малко добавяйте разбитата сметана, разбърквайки с шпатула до образуване на хомогенна смес.

Прибавете сока и кората от лайм, разбъркайте внимателно, без резки движения и приберете сместа в хладилника.

Кайсийте измийте и отстранете костилките им. Поставете ги разполовени в тенджерка заедно със захарта и зрънцата от шулулките кардамон. Сипете много малко водичка и ги загрейте на тих огън. Щом започнат да пускат от сока си и захарта се разтопи увеличете огъня до умерен и ги сварете за 7-8 минути.

Изчакайте няколко минутки и ги пасирайте до гладко пюре. Изчакайте минимум 15 минути пюрето да изстине и тогава преминете към следващата стъпка. Докато изстива разбърквайте го от време на време, за да не хваща коричка.

Извадете от фризера заледените чашки и напълнете, редувайки сметанова смес и кайсиево пюре. Накрая с лъжица размесете пластовете в чашките, за да придобият по-красив вид.

Приберете във фризер за 3 часа. За това време ще стегнат добре, но все още отвътре сладоледът ще е кремообразен, както е и най- добрият вариант за консумацията му.

Ако сладоледът престои повече време ще се втвърди много и отново е хубав, но за предпочитане е първият вариант. При силно втвърден сладолед просто извадете 15 минути на стайна температура преди поднасяне.

Свеж, кремообразен и много вкусен!

Да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Яница Николова
Супер!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!