Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладолед»Плодов Сладолед»Сладолед с маскарпоне и кайсии

Сладолед с маскарпоне и кайсии

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Сладолед с маскарпоне и кайсии
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 9
03/07/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
8 мин.
Общо
23 мин.
Порции
6
"Свеж, кремообразен и много вкусен, с който ви се иска лятото никога да не свършва"

Необходими Продукти

  • сметана - 250 г (35%масленост) сладкарска, течна, неподсладена
  • маскарпоне - 250 г
  • захар - 130 г
  • кисело мляко - 300 г цедено
  • ванилова захар - 2 с.л. (16 г)
  • сок от лайм - 2 с.л.
  • кора от лайм - 2 с.л.
  • За кайсиево пюре
  • кайсии - 350 г пресни
  • захар - 30 г
  • кардамон - 2 шушулки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете във фризера 6 малки чашки или 3 големи (или купички) да се охлаждат. Разбийте сметаната на пухкаво кремче. За перфектни резултати тя трябва да е студена, ако вашата не е подръжте я 15 минути във фризер преди да започнете да работите с нея.

Отделно разбийте маскарпонето със захарта и постепенно добавяйте киселото цедено мляко. Към полученото кремче малко по малко добавяйте разбитата сметана, разбърквайки с шпатула до образуване на хомогенна смес.

Прибавете сока и кората от лайм, разбъркайте внимателно, без резки движения и приберете сместа в хладилника.

Кайсийте измийте и отстранете костилките им. Поставете ги разполовени в тенджерка заедно със захарта и зрънцата от шулулките кардамон. Сипете много малко водичка и ги загрейте на тих огън. Щом започнат да пускат от сока си и захарта се разтопи увеличете огъня до умерен и ги сварете за 7-8 минути.

Изчакайте няколко минутки и ги пасирайте до гладко пюре. Изчакайте минимум 15 минути пюрето да изстине и тогава преминете към следващата стъпка. Докато изстива разбърквайте го от време на време, за да не хваща коричка.

Извадете от фризера заледените чашки и напълнете, редувайки сметанова смес и кайсиево пюре. Накрая с лъжица размесете пластовете в чашките, за да придобият по-красив вид.

Приберете във фризер за 3 часа. За това време ще стегнат добре, но все още отвътре сладоледът ще е кремообразен, както е и най- добрият вариант за консумацията му.

Ако сладоледът престои повече време ще се втвърди много и отново е хубав, но за предпочитане е първият вариант. При силно втвърден сладолед просто извадете 15 минути на стайна температура преди поднасяне.

Свеж, кремообразен и много вкусен!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Яница Николова
Яница Николова
Супер!
03.07.2018 22:53
1