Тутманик с мая и кисело мляко

06/07/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф6664682866
Приготвяне25 мин.
Готвене40 мин.
Общо65 мин.
Порции7
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо617
  • Преглеждания за месеца617
  • Преглеждания за седмицата48
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в леко затопленото прясно мляко заедно със захарта и две лъжички брашно. Така сформираната рядка кашичка оставете да шупне на топло за 5-7 минути.

През това време пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което последователно слагайте маста, киселото мляко и втасалата мая.

Замесете тесто и щом започне да се отделя от стените на купата прехвърлете на набрашнен плот. Месете докато спре да лепне по ръцете ви и плота, ръсвайки си по малко брашно, но внимавайки да не стане тестото твърдо. То трябва да е въздушно, меко и еластично. Оформете го на топка, намазнете го с олио и върнете в купата като я завиете с чиста кърпа. Така оставете да втаса 1 час.

Подгответе си плънката през това време. За нея разбийте яйцата (без единия жълтък) и смесете със сиренето (натрошено) и настъргания кашкавал. Ако сиренцето не е много солено добавете си сол на вкус в плънката.

Втасалото тесто разделете на две равни части. Намазнете обилно със олио всяка и разточете на не много тънки кори. Върху всяка разпределете равномерно от плънката и завийте две полустегнати рула.

Отрежете краищата им и четирите парченца поставете в центъра на тавичка, покрита с хартия за печене (около 23-24 см. диаметър). Останалата част от рулата положете около парчетата в центъра, като ги усучете леко и съедините краищата им във форма на пръстен.

Отново оставете да удвои обема си за 30-40 минути на топло и намажете с разбития с малко мляко и олио жълтък. Ако ви остане от него полейте отгоре.

Тутманика изпечете на 200 градуса в предварително загрята фурна за около 35-40 минути, като последните 10-15 минути намалите температурата на 160 градуса.

Охладете върху решетка и поднесете с чаша айрян.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар