Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Гръцка Баница със Спанак

Гръцка Баница със Спанак

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5393k9423k6
Гръцка Баница със Спанак
Снимка: Яница Николова
1 / 3
06/07/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Няма смисъл да ходите до Гърция, вкусната Гръцка баница със спанак сама ще ви дойде на гости с помощта на тази рецепта"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • вода - около 300 мл
  • брашно - за меко тесто, колкото поеме
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 50 мл
  • оцет - 1 с.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • Плънка
  • спанак - 1 кг
  • копър - 1 връзка
  • сирене - 300 г
  • яйца - 2 бр.
  • пресен лук - 2 връзки
  • Още
  • масло - 100 г
  • олио - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се слагат продуктите за тестото, постепенно се добавя брашно и се меси средно меко тесто. Тестото се дели на две части, едната по голяма от другата, оставя се за 30 минути завито.

Плънката се прави, като спанакът се измива и слага във вряща вода за около 3-4 минути, изважда се и се изцежда.

Нарязва се и се слага в купа с копъра, също нарязан, яйцата и натрошено сирене. В малко олио се запържва зеленият лук, слага се при спанака, яйцата и сиренето и се разбърква добре. Олиото и маслото се затоплят в съд на котлона. Разточва се по-голямата част от тестото на кръгла кора, намазва се с мазнина.

Взима се чаена чиния и се слага посредата, а отстрани се нарязва на квадрати, слагат се в центъра един върху друг. Оформя се на топка и се завива, оставя се в хладилник.

Другата част от тестото се прави по същия начин и също се прибира в хладилника. След като е добре охладена по-голямата част от тестото се разточва толкова, че да покрие тавата, в която ще се пече. Тавата се намазва с мазнина и се слага разточената кора, разпределя се плънката.

Другата по-малка част от тестото се разточва и слага отгоре. Краищата се усукват, нарязва се на квадратчета и се полива с мазнината. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса докато стане златисто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: