Пиле в млечно-зеленчуков сос

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6689471
Пиле в млечно-зеленчуков сос
Снимка: Ася Заевска
1 / 3
07/07/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • За пилето
  • пилешки бутчета - 2 бр. (цели)
  • сол
  • черен пипер
  • масло - 2 с.л. (за пържене)
  • За соса
  • печурки - 4 бр.
  • пресен лук - 2 стръка
  • домати - 1 бр.
  • сол
  • масло - 2 с.л.
  • брашно - 2 с.л. (с връх)
  • прясно мляко - 400 мл
  • майорана - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с приготвянето на пилето. Почистваме, измиваме и разделяме бутчетата на горно и долно. Овкусяваме ги със сол и пипер. В тиган сгорещяваме маслото и слагаме бутчетата вътре, като ги пържим от всички страни (обръщаме ги).

След като придобият хрупкава коричка ги прехвърляме в друг съд и ги оставяме настрани, а мазнината, останала от тяхното пържене, оставяме в тигана (ще я използваме).

За соса измиваме, почистваме и нарязваме на кубченца печурките и домата, а лука наситняваме. Прехвърляме ги в още топлото масло от пърженето на бутчетата и ги запържваме за 4-5 мин. Овкусяваме с щипка сол и снемаме от котлона.

В подходящ съд разтопяваме 2 с.л. масло и щом започне да се сгорещява добавяме брашното + майораната. Запържваме за 1-2 мин. и започваме да наливаме на тънка струя затопленото прясно мляко, като разбъркваме енергично и непрекъснато (за да не се получат буци).

Овкусяваме с малко сол и добавяме вече запържените зеленчуци към млечния сос. Разбъркваме и оставяме на среден огън да къкри за не повече от 5 мин.

Взимаме подходяща тавичка ( дълбока и с диаметър около 20 см.) и подреждаме бутчетата в нея. Заливаме ги с млечно зеленчуковия сос и пъхаме във фурната. Печем около 35 мин. на 200 градуса.

Съвет: Поднесете бутчетата с добре охладен памид :)

Да Ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: