Шоколадово руло Ураган

08/07/2018
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф67169343931
Приготвяне40 мин.
Готвене30 мин.
Общо70 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
23 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 506
  • Преглеждания за месеца4505
  • Преглеждания за седмицата47
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена23

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 110 мл горещо
  • олио - 80 мл
  • брашно - 85 г ниско протеиново
  • сухо мляко - 15 г пълномаслено (може да се замени с неутрално царевично нишесте)
  • сол - щипка
  • ванилия - 1 бр. на прах
  • яйца - 6 бр. разделени
  • какао - 7 г или 1 пълна с. л. (високомаслено)
  • прясно мляко - 1 с. л.
  • захар - 110 г
  • лимонов сок - 1/2 малка ч. л.
  • ПЪЛНЕЖ
  • дулсе де лече - 160 г
  • сметана - 300 мл пълномаслена, висок процент 30 - 35 %
  • какао - 1 с. л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170 градуса с вентилатор
Форма - около 28/28 покрита с хартия, така че и малко да хваща страните ѝ.
Кантарче за измерване на продуктите.

Какаото се разбърква с 1 с. л. прясно мляко с телена бъркалка до крем. Оставя се настрана. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.

В купа се смесва брашното, млякото на прах, ванилията на прах, солта, и се разбъркват с телена бъркалка. Оставя се настрана.

В купа се смесва олиото и горещото прясно мляко, разбърква се с телена бъркалка и се поставя на водна баня, като водата трябва да ври. Загрява се точно за 50 сек., измерени по часовник или до 70 градуса на сместа. Сваля се от водната баня и се прибавят заделеното брашно през цедка и всички сухи съставки. Разбърква се с телена бъркалка много хубаво до крем.

Към сместа се добавят един по един жълтъците, като след всеки много хубаво се разбива с телена бъркалка.

От сместа се отделят 130 г, измерват се на кантарче, които се прибавят към отделеното какао. Разбърква се до еднородна смес, оставя се настрана.

Белтъците се разпенват до побеляване, прибавя се и лимоновият сок и на 3-4 порции се прибавя захарта. Разбиват се на ниска, средна степен на миксера, трябва да са с меки върхове, това е важно, за да се получи добър ефект на сладкиша. Делят се на две, като едната част да е 105 г, която се оставя за по-късно, а другата се прибавя на порции към светлата смес.

Първата порция белтъци се разбъркват със сместа с телена бъркалка до крем, не трябва да се разбъркват, както винаги се посочва, с въртеливо движение, за да не спаднат, напротив, втората и третата част също по този начин. Сместа трябва да е като крем. Изсипва се в тавата и се заглажда с палетната шпатула. Оставя се настрана.

Към отделената купа с какаото се прибавят отделените 105 г разбити белтъци. По същия начин се разбъркват с телената бъркалка. За по-голямо удобство сместа се изсипва в пош с голям кръгъл накрайник, или се отрязва връхчето на поша. Шприцоват се ленти една до друга върху бялата част на сладкиша в тавата. Заглажда се с палетната шпатула (сместа може да се залее направо върху бялата смес, но се рискува да се смесят при заглаждането).

С дръжката на лъжица или с показалец на ръката се минават линии една до друга вертикално, след това и хоризонтално.

Формата се потупва няколко пъти върху плот, за да излезе въздухът. Пече се на 170 градуса за 10 минути, а след това на 150 градуса за около 25 мин. или до златисто и до суха клечка.

Изважда се, охлажда се за 3-4 мин. След това с помощта на хартията се навива на руло. Покрива се и с памучна кърпа. Оставя се за около 30 мин.

След това време се развива, тук има момент, в който част от коричката на рулото се е залепила за хартията, това не е проблем, тя се отстранява с шайбър и се пълни с крем по избор, може да е течен шоколад, сладко по избор или сметанов крем.

Шоколадовото руло, след като е напълнено с крем, отново се завива в свежо фолио и се оставя в хладилник за около 4-5 часа.

Преди поднасяне може да се напудри обилно с какао на прах, или да се намаже с крем по избор, сладоледен крем, а може и да се поднесе без нищо отгоре.

ПЪЛНЕЖ
Охладената сметана се разбива до сняг. Прибавя се дулсе де лече, разбива се, поръсва се с какаото и отново се разбива до крем. Получава се хубав, гладък, тежък светъл крем.

Кремът е готов за пълнеж на шоколадовото руло, което се разгъва и се пълни основно в средата, а след това се намазва из цялата повърхност. Завива се отново с фолио, което се стяга като бонбон в края. Оставя се в хладилник за няколко часа.

Източник: Suka Suka Amel Kupas Tuntas

Тази торта се завъртя в пространство, показана е на много места, може да се срещне и като Swiss Roll Червено кадифе или в зелен цвят с Matcha, изборите са много. Може да се срещне като име, "Изгряващо слънце" или "Залязващо слънце" или "Слънчево руло", няма никакво значение.

Swiss roll е наименованието, което англоговорящите употребяват за руло, няма нищо общо с Швейцария - Swiss. Както ние използваме наименованието Руска салата, която изобщо не е руска, така и тук се използва общо като име на даден десерт или по-точно за руло с пълнеж. Така например: Strawberry Swiss Roll е точно Ягодово руло, а е Ураган, защото наподобява действащ ураган.подобни рецепти тук

5 12
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Яница Николова
Чудесно!
2
0
marcheva14
marcheva14
08.07.2018 15:30
Благодаря ви ! Да, наистина се получи разкошно руло. Много обяснения съм дала в рецептата, но е много лесно за изпълнение, мога да кажа, че е непретенциозно за направа, а най-хубавото е, че може да се напълни с крем по избор, включително да се намаже и само с добро сладко. Заслужава се да се пробва, опитайте го.
1
0
Таня Левенова
Рулото е разкошно-благодаря за рецептата
2
1

Виж всички коментари или напиши такъв