Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладки Рула»Шоколадово руло Ураган

Шоколадово руло Ураган

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Шоколадово руло Ураган
Снимка: marcheva14
2 / 7
18/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Това не е просто рецепта, това е истински майсторски клас по сладкарство, от който ви съветваме да се възползвате"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 110 мл горещо
  • олио - 80 мл
  • брашно - 85 г нископротеиново
  • сухо мляко - 15 г пълномаслено (може да се замени с неутрално царевично нишесте)
  • сол - щипка
  • ванилия - 1 бр. (0.2 г)
  • яйца - 6 бр. разделени
  • какао - 7 г или 1 пълна с.л. (високомаслено)
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • захар - 110 г
  • лимонов сок - 1/2 малка ч.л.
  • ПЪЛНЕЖ
  • дулсе де лече - 160 г
  • сметана - 300 мл пълномаслена, висок процент 30 - 35 %
  • какао - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170 градуса с вентилатор

Форма - около 28/28 покрита с хартия, така че и малко да хваща страните ѝ.

Кантарче за измерване на продуктите.

Какаото се разбърква с 1 с. л. прясно мляко с телена бъркалка до крем. Оставя се настрана. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.

В купа се смесва брашното, млякото на прах, ванилията на прах, солта, и се разбъркват с телена бъркалка. Оставя се настрана.

В купа се смесва олиото и горещото прясно мляко, разбърква се с телена бъркалка и се поставя на водна баня, като водата трябва да ври. Загрява се точно за 50 сек., измерени по часовник или до 70 градуса на сместа. Сваля се от водната баня и се прибавят заделеното брашно през цедка и всички сухи съставки. Разбърква се с телена бъркалка много хубаво до крем.

Към сместа се добавят един по един жълтъците, като след всеки много хубаво се разбива с телена бъркалка.

От сместа се отделят 130 г, измерват се на кантарче, които се прибавят към отделеното какао. Разбърква се до еднородна смес, оставя се настрана.

Белтъците се разпенват до побеляване, прибавя се и лимоновият сок и на 3-4 порции се прибавя захарта. Разбиват се на ниска, средна степен на миксера, трябва да са с меки върхове, това е важно, за да се получи добър ефект на сладкиша. Делят се на две, като едната част да е 105 г, която се оставя за по-късно, а другата се прибавя на порции към светлата смес.

Първата порция белтъци се разбъркват със сместа с телена бъркалка до крем, не трябва да се разбъркват, както винаги се посочва, с въртеливо движение, за да не спаднат, напротив, втората и третата част също по този начин. Сместа трябва да е като крем. Изсипва се в тавата и се заглажда с палетната шпатула. Оставя се настрана.

Към отделената купа с какаото се прибавят отделените 105 г разбити белтъци. По същия начин се разбъркват с телената бъркалка. За по-голямо удобство сместа се изсипва в пош с голям кръгъл накрайник, или се отрязва връхчето на поша. Шприцоват се ленти една до друга върху бялата част на сладкиша в тавата. Заглажда се с палетната шпатула (сместа може да се залее направо върху бялата смес, но се рискува да се смесят при заглаждането).

С дръжката на лъжица или с показалец на ръката се минават линии една до друга вертикално, след това и хоризонтално.

Формата се потупва няколко пъти върху плот, за да излезе въздухът. Пече се на 170 градуса за 10 минути, а след това на 150 градуса за около 25 мин. или до златисто и до суха клечка.

Изважда се, охлажда се за 3-4 мин. След това с помощта на хартията се навива на руло. Покрива се и с памучна кърпа. Оставя се за около 30 мин.

След това време се развива, тук има момент, в който част от коричката на рулото се е залепила за хартията, това не е проблем, тя се отстранява с шайбър и се пълни с крем по избор, може да е течен шоколад, сладко по избор или сметанов крем.

Шоколадовото руло, след като е напълнено с крем, отново се завива в свежо фолио и се оставя в хладилник за около 4-5 часа.

Преди поднасяне може да се напудри обилно с какао на прах, или да се намаже с крем по избор, сладоледен крем, а може и да се поднесе без нищо отгоре.

ПЪЛНЕЖ

Охладената сметана се разбива до сняг. Прибавя се дулсе де лече, разбива се, поръсва се с какаото и отново се разбива до крем. Получава се хубав, гладък, тежък светъл крем.

Кремът е готов за пълнеж на сладкото руло, което се разгъва и се пълни основно в средата, а след това се намазва из цялата повърхност. Завива се отново с фолио, което се стяга като бонбон в края. Оставя се в хладилник за няколко часа.

Източник: Suka Suka Amel Kupas Tuntas

Тази торта се завъртя в пространство, показана е на много места, може да се срещне и като Swiss Roll Червено кадифе или в зелен цвят с Matcha, изборите са много. Може да се срещне като име, Изгряващо слънце или Залязващо слънце или Слънчево руло, няма никакво значение.

Swiss roll е наименованието, което англоговорящите употребяват за руло, няма нищо общо с Швейцария - Swiss. Както ние използваме наименованието Руска салата, която изобщо не е руска, така и тук се използва общо като име на даден десерт или по-точно за руло с пълнеж. Така например: Strawberry Swiss Roll е точно Ягодово руло, а е Ураган, защото наподобява действащ ураган.

Шоколадовото руло Ураган е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
513
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Моника Иванова
Моника Иванова
Страхотно е
30.07.2018 14:03
Яница Николова
Яница Николова
Чудесно!
08.07.2018 21:39
2
marcheva14
marcheva14
Благодаря ви ! Да, наистина се получи разкошно руло. Много обяснения съм дала в рецептата, но е много лесно за изпълнение, мога да кажа, че е непретенциозно за направа, а най-хубавото е, че може да се напълни с крем по избор, включително да се намаже и само с добро сладко. Заслужава се да се пробва, опитайте го.
08.07.2018 15:30
1
Таня Левенова
Таня Левенова
Рулото е разкошно-благодаря за рецептата
08.07.2018 12:13
2
1
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Уникално руло си направила Марче! Наистина ураган и на визия и на вкус предполагам. Ако имам повече време ще се опитам да го направя. Поздрави! :)
08.07.2018 09:57
2