Въздушен арменски хляб с хрупкава коричка

10/07/2018
Яница Николова
отЯница НиколоваПомощник Готвач202307251
"За арменският хляб е изписано много, но докато не го опитате, не може да разберете защо всички толкова много го харесват "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо67
  • Преглеждания за месеца66
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • вода - 350 мл
  • брашно - 500 г
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • суха мая - 1 ч.л. или 9 г прясна
  • Брашнена смес
  • вода - около 100 мл
  • брашно - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява и смесва със захарта и солта. В купа се налива 250 мл от водата, 230 г от брашното и маята, смесват се добре и се оставят за около 4 часа покрити.

После маята се добавя в купата с брашното и се меси, добавят се другите 100 мл вода. Трябва да се получи лепкаво тесто, което се меси около 10-15 минути до еластично и меко тесто. Втасва, покрито да утрои обема си.

После се прави брашнена смес от вода и брашно на котлона до сгъстяване.

Втасалото тесто се слага в намазнена тава, разтяга се по тавата и с пръсти се правят бразди, отново втасва около 20-30 минути, правят се отново браздите с пръсти, за да не изчезнат, намазва със сместа от брашното с четка, без да се натиска.

Окончателно втасва около 20-30 минути. Пече се в загрята на около 200°C фурна до златисто.

* По желание след изпичане хлябът се намазва с краве масло и поръсва с подправка по избор, като например самардала.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар