Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Сладкиш с Мента и Полента

Сладкиш с Мента и Полента

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Сладкиш с Мента и Полента
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
10/07/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
32 мин.
Порции
6
"Топящ се в устата, крехък и изненадващо вкусен сладкиш - бижу от Италианската кухня"

Необходими Продукти

  • полента - 60 г
  • брашно - 60 г
  • бадеми - 30 г смлени
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 75 г меко, на стайна температура
  • захар - 75 г
  • зехтин - 1 с.л.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • мента - 9 - 10 пресни листа, големички
  • пудра захар - 2 с.л.
  • лимонов сок - 2 с.л. прясно изцеден
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Включете фурната да загрява до 180 градуса.

Подгответе си правоъгълна формичка за кекс от стандартните и я намаслете и набрашнете леко. На дъното подредете в симетричен ред ментовите листа (заделете 1-2 от тях).

В купа пресейте брашното и го смесете хубаво с полентата, смлените бадеми, солта и бакпулвера.

В отделен съд разбийте маслото със захарта на гладко кремче и добавяйте последователно яйцето, прясното мляко и зехтина.

Съединете двете смеси, като слагате на части сухата към мократа, и разбърквайте с плавни движения на шпатула до постигане на хомогенност.

Сипете върху ментата или разпределете с помощта на лъжица и пъхнете във фурната на средна скара.

Печете 20 минути или до суха клечка и след изключване на фурната оставете за 4-5 минутки сладкиша вътре на открехната вратичка.

Извън фурната изчакайте още 5-6 минути и отделете от формата много внимателно, защото е силно чуплив. За улеснение минете по ръбовете на съда с влажен нож.

Смесете пудрата захар със лимоновия сок и накълцаните заделени ментови листа. С тази смес намажете сладкиша.

Може да поднесете леко топъл или изстинал. Топящ се в устата, крехък и изненадващо вкусен!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: