Тутманичета с крема сирене

11/07/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф6604672853
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
23 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо400
  • Преглеждания за месеца399
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена23

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разтворете маята във леко затопленото прясно мляко, сложете захарта и две лъжици брашно и разбъркайте на рядка кашичка. Покрийте съда с кърпа и оставете за 5-7 минути.

2. Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сложете крема сиренето (на стайна температура), маслото, солта и шупналата мая.

3. Замесете тесто, като си добавяте брашно, докато спре да лепне и тестото стане пухкаво, меко и еластично. Важно е да знаете, че това се постига с повечко месене и колкото се може по-малко добавяне на допълнително брашно.

4. Върнете тестото в купата, покрийте я и оставете на топло да удвои обема си за 40 минути, след което разделете на 5 топки.

Всяка разточвайте на дебела кора и върху нея разпределяйте плънка от натрошеното сирене, смесено с едното яйце и белтъка на второто (жълтъка заделете за намазваме накрая). Сиренце може да сложите, колкото ви харесва - някои обичат с повечко, други по-малко, аз слагам 200-220 г.

Тутманичетата оформете, като навиете всяка кора на рулце и после на охлюв или в кръгла форма като топчици - подгъвайки краищата нагоре и затваряйки с плънката вътре в центъра.

5. Подредете оформените тутманици в тавичка, покрита с хартия за печене или обилно намаслена, оставяйки разстояние между тях. Идеално се побират в стандартната правоъгълна тавичка, която има във всяка фурна.
Оставете да бухнат за още 30-40 минути в топло помещение, в което е важно да не става течение.

6. Намажете втасалите тутманичета със разбития с малко вода и олио жълтък и изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути. Щом видите, че са добили златист загар пробвайте с клечка и излезе ли суха, готови са.

7. Подредете върху решетка и оставете да изстинат, след което им се насладете с чаша айрян.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар