Асирийски ориз Биряни с фъстъци и стафиди

12/07/2018
Tanja Radmanovac
отTanja RadmanovacНовак54
"Ориз - сладък като грях, на който ще искате да се отдадете отново и отново "
Приготвяне10 мин.
Готвене45 мин.
Общо55 мин.
Порции5
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо235
  • Преглеждания за месеца44
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се измива и се оставя да се суши. Стафидите се измиват и се накисват във вода за 20 минути.

Всичкото масло и малко олио се загряват хубаво в тенджера, след което се добавя фидето. На слаб огън се пържи, докато не придобие светлокафеникав цвят и тогава се добавя изсушеният ориз.

Всички подправки, освен солта, се добавят и се разбърква старателно за 30 секунди, така че оризът и фидето да се покрият равномерно с подправките.

Налива се гореща вода, така че да покрие ориза с 1 - 1.5 см. Добавя се солта и тенджерата се похлупва, без да се разбърква и отхлупва за 15 минути. После се отхлупва и може внимателно да се разбърка.

След още 20 минути можете по-смело да разбъркате ориза и да го опитате. Не трябва да бъде слепнат, разварен или мазен, а сух и на зърна, в противен случай се оставя още 10-ина минути, или докато не се получи желаният ефект.

Накиснатите стафиди се запържват за кратко с щипка канела. След тях в същата мазнина се запържват и фъстъците.

Върху чиния с ориз подредете стафидите и фъстъците.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!