Варено жито за помен

12/07/2018
Яница Николова
отЯница НиколоваПомощник Готвач192294241
Приготвяне15 мин.
Готвене60 мин.
Общо75 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо41
  • Преглеждания за месеца40
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • жито - 1/4 пакетче от 500 г (грухана пшеница)
  • ванилия - 3 бр. на прах
  • канела - 1 ч.л.
  • чаени бисквити - 3 - 4 бр., какао
  • лимони - 1/2 бр. само кората
  • орехи - около 1/2 ч.ч. натрошени
  • пудра захар - 4 - 5 с.л.
  • Още
  • чаени бисквити - за отгоре
  • кокосови стърготини - или бонбони
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Житото се накисва от вечерта във вода, на другия ден се слага във вода и се сварява до разпукване на зърната.

Отцежда се в гевгир и се измива под течаща студена вода, слага се на кърпа да попие излишната вода.

После се слага в купа и се добавят орехите, настърганите на ситно лимонови корички, пудрата захар, ванилиите, канелата, натрошените на ситно бисквити.

Разбърква се добре и се насипва в подходящи чашки или др. Отгоре се украсява по избор, например с бисквита и кокосови стърготини.

Житото приготвено по този начин има много приятен лимонов аромат.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар