Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Турски чаен сладкиш (Cayli Kek)

Турски чаен сладкиш (Cayli Kek)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Турски чаен сладкиш (Cayli Kek)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
14/07/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
18
"В Турция чаят и сладкишите са не просто чай и сладкиши, а истинска култура, до която трябва да се докоснете"

Необходими Продукти

  • черен чай - 2 ч.л. сухи листа (може Цейлонски или English Breakfast)
  • вода - 300 мл
  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 500 г
  • бакпулвер - 2 с.л.
  • олио - 250 мл
  • орехи - 200 г
  • захар - 280 - 300 г
  • ванилова захар - 2 пакетчета (16 г)
  • какао - 3 с.л. с връхче (100%)
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставете водата в чайник на огъня и когато заври, сипете в нея чаените листа. Варете 3 минутки, прецедете и оставете чайчето да изстине.

Сложете орехите в блендер и пуснете да се смелят, но не на каша, а ситни парченца (10 секунди на средна до максимална скорост, зависи от блендера ви).

Включете фурната да загрее до 200 градуса. Разбийте яйцата със захарта и постепенно добавяйте олиото, орехите, черния чай, какаото, ваниловата захар, лимоновия сок и накрая пресятото с бакпулвера брашно.

Сместа сипете и заравнете в намаслена и набрашнена тава-28-30 см диаметър, количеството е доста.

Поставете в загрялата вече фурна и печете около 30-35 минути или до суха клечка.

Поднесете с хубаво кафе или чай.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Яница Николова
Яница Николова
Супер!
15.07.2018 16:34
1