Gotvach.bg»Рецепти»Снакс»Гризини»Пълнозърнести гризини с пармезан

Пълнозърнести гризини с пармезан

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Пълнозърнести гризини с пармезан
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
15/07/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
33 мин.
Порции
6
"Не посягайте към солетите, а си пригответе вкусни домашни гризини с пармезан - поне 100 пъти по-вкусни са"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 150 г
  • бяло брашно - 50 г
  • вода - 100 мл
  • мая - 10 г жива
  • пармезан - 100 г
  • зехтин - 25 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в леко затоплената вода с щипка захар. Оставете да шупне за 5 минутки.

За тази рецепта ще ни е нужен пармезан на прах, затова ако вашият е цяло блокче, просто го настържете на много фино ренде или в по-добрия случай - смелете в мелачка за кафе или блендер.

Сложете двата вида брашно в купичка и налейте към тях зехтина и втасалата мая. Сложете солта, 60 г от пармезана на прах и замесете гладко тесто.

Приберете тестото в торбичка и я затворете добре. Оставете в хладилник за 40 минути.

Когато премине това време, разточете на тънка кора и изрежете от тестото тънки дълги ленти.

Засуквайте всяка и подреждайте на малко разстояние една от друга в тавичка, предварително намаслена или покрита с хартия за печене.

Поръсете с останалия пармезан. Тъй като при поръсването ще пада и в тавичката, ако ползвате хартия за печене, няма проблем, но ако само сте намаслили повърхността ѝ, то падналият пармезан може да загори и да е трудно почистването впоследствие. Затова в този случай поръсете пармезана веднага щом разточите кората и с точилката минете отгоре, за да полепне добре към тестото. Тогава чак изрежете лентичките.

Изпечете гризините в предварително загрята на 200 градуса фурна за точно 15 минути.

Добър апетит с това хрупкаво удоволствие!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Borislava Dimitrova
Borislava Dimitrova
Мноого вкусна
15.07.2018 14:14
2