Неустоим Шоко десерт

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6689701
Неустоим Шоко десерт
Снимка: Ася Заевска
1 / 3
16/07/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
30 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 500 мл + 40 мл (за потапяне)
  • какао - 3 с.л. натурално
  • захар - 4 с.л.
  • овесени ядки - 2 с.л.
  • ром - 1/2 ампула (есенция)
  • царевично нишесте - 40 г
  • вода - 60 мл (за разтваряне на нишестето)
  • чаени бисквити - 15 - 16 бр.
  • мед - 2 с.л.
  • гореща вода - 200 мл (за меда)
  • желатин - 1/2 пакетче + 30 мл. вода (за накисване)
  • сладко от горски плодове - 7 к.л.
  • шоколадови пръчици - за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с крема, като в тенджера на котлона слагаме прясното мляко, какаото, захарта и овесените ядки. Оставяме да заври, разбърквайки от време на време. Щом заври, намаляваме огъня и добавяме на тънка струя предварително разтвореното във вода нишесте и ромовата есенция.

Бъркаме енергично 2-3 мин и снемаме от котлона. С това кремът ни е готов.

Взимаме подходяща чиния (голяма и кръгла), в която ще поднесем тортата и слагаме в нея ринг с диаметър около 20 см.

На дъното редим (НЕ плътно една до друга) 8 бисквити, предварително потопени в прясното мляко. След това внимателно заливаме с крема. Отгоре редим още 7 бисквити (отново предварително потопени в прясно мляко), като в средата на всяка слагаме по 1 к.л. сладко от горски плодове.

Така подредения десерт оставяме в хладилника за поне 1 ч. и 30 мин.

След като изтече това време, накисваме желатина в 30 мл вода и после го загряваме на водна баня.

Прибавяме го към предварително разтворения в 200 мл гореща вода мед и разбъркваме. Оставяме да поизстине (трябва да е хладко) за 5-10 мин и внимателно поливаме десерта с тази смес.

Отгоре поръсваме с шоколадовите пръчици и връщаме в хладилника за поне още 2 часа.

Когато десертът се желира достатъчно, внимателно го освобождаваме от ринга.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: