Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Гъби в Масло»Гъби Шийтаке, задушени в масло, вино и чесън

Гъби Шийтаке, задушени в масло, вино и чесън

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Гъби Шийтаке, задушени в масло, вино и чесън
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
19/07/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Комбинирайте тези ароматни гъби с подходящ аперитив и се насладете на вкуса"

Необходими Продукти

  • гъби шийтаке - 260 г
  • чесън - 4 скилидки
  • масло - 30 г
  • зехтин - 3 с.л.
  • бяло вино - 100 мл сухо
  • сол - на вкус
  • соев сос - 3 - 4 капки
  • лимонов сок - 1 - 2 с.л. прясно изцеден
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и измийте гъбите. Нарежете ги на парченца, като пънчето може да отстраните, тъй като е по-жилаво.

Разтопете маслото заедно със зехтина на умерен огън и сложете нарязаните гъби да се задушат под капак 8-10 минути.

Сложете чесъна, нарязан на тънки филийки, сол на вкус и сипете виното и капките соев сос. Оставете съда отворен за 3-4 минути, след което отново захлупете и задушавайте още 15 минути или до пълното омекване на гъбките.

Когато са готови отдръпнете от огъня и разбъркайте с лимоновия сок. По желание може да доовкусите с черен пипер и накълцан магданоз.

По този начин гъбите Шийтаке стават много крехки, топящи се в устата и вкусни, каквито са сами по себе си. Идеални са за един аперитив, предястие или гарнитура.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: