Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Пухкав прасковен кекс

Пухкав прасковен кекс

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Пухкав прасковен кекс
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 6
19/07/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Ако от кухнята се носи неустоим аромат на праскови, значи някой преди вас е открил тази рецепта за прасковен кекс"

Необходими Продукти

  • брашно - 260 г
  • бакпулвер - 15 г
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 125 г
  • праскови - 1 бр. добре узряла и ароматна
  • лимонова кора - от 1/4 лимон, само жълтата част
  • олио - 100 мл
  • захар - 250 г
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете прасковата на парченца, без да я белите и я пасирайте на пюре (от нея, ако желаете заделете парченца за украса). Може да я смелите в блендер заедно с лимоновата кора.

Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Добявяйте към тях последователно олиото, прасковеното пюре, киселото мляко, солта и пресятото с бакпулвера брашно.

Брашното разбъркайте не с миксер, а с дървена лъжица до усвояването му. Ако не сте смелили в блендер лимоновата кора си я настържете към сместа с фино ренде.

Консистенцията на кексовата смес ще зависи от големината и сочността на прасковата, която сте използвали, както и от големината на яйцата, затова ако ви се види рядка си добавете още малко брашно. Не прекалявайте обаче, трябва да остане по-скоро течна и пухкава смес, отколкото гъста.

Сипете в намаслена и набрашнена форма за кекс и изпечете в загрята на 180 градуса за 35-40 минути или до суха клечка.

Щом извадите от фурната оставете кекса във формата 10 минути преди да го извадите.

Доохладете върху решетка и сервирайте.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: