Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Колбаси»Бабек»Асеновградски Бабек

Асеновградски Бабек

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Автор
2k12k7k11k13
Асеновградски Бабек1 / 2
25/07/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Общо
60 мин.
Порции
1

Необходими Продукти

  • свинско месо - 2.4 кг червено
  • свински гърди - 600 г
  • червен пипер - 90 г
  • сол - 84 г
  • кимион - 9 г
  • черен пипер - 9 г
  • босилек - 3 г сух
  • семена от копър - 3 г смляно
  • селитра - 0.7 г натриев нитрат
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смиламе на едра решетка както червеното месо, така и гърдите, като ги редуваме.

След като сме го смлели, го поръсваме със солта и червен пипер и смесените подправки.

Всичко това размесваме много добре, за да се получи хомогенна смес и накрая прибавяме селитрата.

В съд разпределяме месото и го натискаме, така че въздухът да излезе.

Покриваме с фолио и оставяме за 24 часа да престои.

Премахваме фолиото, разбъркваме отново и пак покриваме, като оставяме още 24 часа.

С помощта на месомелачка, към която прикрепяме фунийка, пълним смляното месо в обвивка.

Завързваме краищата, така че да не влиза въздух, и готовият бабек поставяме на леко проветриво място на сянка.

Обвивката може да бъди или изкуствена или естествена, което няма никакво значение при съхненето.

Когато минат няколко дни, се притиска.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: