Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Галисийски хляб (Galician bread)

Галисийски хляб (Galician bread)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Галисийски хляб (Galician bread)
Снимка: marcheva14
1 / 9
26/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Класическа рецепта за Галисийски хляб, която може да хапнете така или да обогатите според личното си усмотрение"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г с високо съдържание на глутен, повече от 12%
  • вода - 420 - 450 мл
  • мая - 2 г свежа
  • сол - 12 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 235 градуса и още 180 градуса.

Дълбок съд с капак за печене на хляб във фурна.

В купа се смесва само брашното и 400 мл вода, разбърква се за 5 минути и се оставя за 30 минути настрана.

След това се добавя маята, разтворена в 20 мл вода и се измесва гладко тесто за около 10 мин. Добавя се солта и останалата част от водата.

Тестото в началото ще се разпадне, но след като продължи да се измесва, отново ще се оформи на топка. Покрива се плътно с фолио и се оставя в хладилник, първоначално за 30 мин.

След това през 30 минути се правят четири разтягания на тестото, като тестото се държи в двете ръце с палците към нас, вдига се, то се разтяга и се прихлупва срещуположно. Така от четирите страни, примерно по часовниковата стрелка.

Тестото се държи в хладилник през останалото време. След тези четири разтягания тестото няма да е толкова лепливо и се поставя в подходяща широка и дълбока купа (подходящо е купата да е пластмасова, защото тестото трудно залепва по дъното ѝ и след това лесно се отлепя) и се оставя окончателно в хладилник за 12-16 часа.

След това време се оставя на стайна температура за около 3 до 4 часа. Оформя се на топка с набрашнени ръце и се оставя покрито с фолио / памучна кърпа без власинки за около 30 мин. След това време отново се разтегля от четирите страни, оформя се на топка и се оставя да втаса, докато удвои обема си.

Преди да се постави във фурната, с пръсти се издърпва горната му част и се завърта по часовниковата стрелка, за да се оформи малка топка върху хляба.

Пече се в загрята на 235 градуса фурна в съд с капак за 20 мин, а след това на 180 градуса за около 30 мин или докато се получи хубава златиста коричка. При мен изпичането на хляба беше повече от посоченото време по рецептата.

Тази рецепта е за бял и въздушен хляб с хрупкава коричка и мека сърцевина. Идеален е за сандвичи бокадило, тип испански сандвич, на който филиите са нарязани по дължина на хляба.

Това е основна рецепта и винаги може да се добавят маслини, твърдо сирене, по вкус подправки.

За направата на този хляб съм ползвала изцяло брашно Манитоба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: