Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Хрупкав тутманик с пръжки

Хрупкав тутманик с пръжки

Виктория КонстантиноваВиктория Константинова
Мастър Шеф
5355k1k3k3
Хрупкав тутманик с пръжки
Снимка: Виктория Константинова
1 / 4
27/07/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
80 мин.
Порции
1
"Тутманикът си е тутманик, а пръжките - пръжки, но ние смятаме, че са най-вкусни заедно"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 600 мл
  • мая - 1 кубче
  • захар - 1 щипка
  • сол - 1 ч.л.
  • свински пръжки - 1 буркан /консервирани/
  • брашно - колкото поеме
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Около 1/2 кафена чаша прясно мляко се затопля. В млякото се слага маята и захарта. Маята се размива, оставя се да шупне.

Брашното се пресява. В тава се прави малко кладенче от 1 ч.ч. брашно. Слага се солта, добавят се маята и прясното мляко. Когато всички продукти са в кладенчето, постепенно се добавя още брашно и се замесва меко тесто, което да не лепне.

Тестото се оставя да втаса около 30 мин в набрашнена тавичка.

След като втаса, тестото се разточва и се слагат пръжките. Пръжките се разпределят равномерно, като в горния край не се слагат, за да може да се завие на руло. Тестото се навива на руло, внимателно се издърпва, за да се разтегли.

Тестяното руло се нарязва на пънчета, които се нареждат в намазнена дълбока тава. Оставя отново се още 15 мин, за да втаса.

Печете в предварително загрята фурна до 200 градуса до готовност.

Готовият тутманик се поръсва с вода и се завива с хартия, а върху нея и кърпа. Оставя се за десетина минути, за да си почине.

Сервира се топъл.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: