Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Разядки»Мароканска патладжанена салата (Zaalouk)

Мароканска патладжанена салата (Zaalouk)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Мароканска патладжанена салата (Zaalouk)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
26/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
33 мин.
Общо
48 мин.
Порции
4
"Питиетата от вас, на нас оставете да се погрижим за мезето - ще ви изненадаме с мароканска патладжанена салата"

Необходими Продукти

  • патладжани - 700 г
  • домати - 360 г (около 2 големи домата)
  • лук - 1 глава (60 г)
  • чесън - 4 скилидки
  • зехтин - 50 мл
  • сол - 1 с.л. + за подправяне на вкус
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л.млян
  • черен пипер - 1 ч.л. млян
  • кориандър - 2 стръка, листата
  • магданоз - 2 стръка, листата + за украса
  • захар - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 4 с.л.
  • доматен концентрат - 50 г
  • шафран - 3 - 4 власинки (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чесънът и лукът се кълцат на ситно. Патладжаните и доматите се режат на кубчета 1 см приблизително (доматите може и по-ситно).

Кубчетата патладжан се объркват със 1 с.л. сол и лимоновия сок и се оставят в голяма цедка, за да падне горчивият им сок (за 30 минути).

В зехтина се запържват за кратко лукът и чесънът. Добавят се доматите и след минута-две патладжаните.

Готви се 15 минути на полуотворен капак на тенджерата и тогава се добавят червеният и черният пипер, кимионът, доматеният концентрат, захарта, сол на вкус и свежите листа от магданоз и кориандър.

По желание се пускат и няколко власинки шафран. Готви се още 7-8 минути и се остава да се охлади.

Салатата, която може да бъде поднесена и като разядка, се сервира студена, украсена с още листенца свеж магданоз.

Мароканската патладжанена салата (Zaalouk) е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: