Боб в гърне на жар

23/02/2013
Atanas Djananov
отAtanas DjananovНовак1
Приготвяне15 мин.
Общо15 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо4 849
  • Преглеждания за месеца44
  • Преглеждания за седмицата12
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.1 от 5

Необходими Съставки

  • боб - 500 г. бял фасул
  • моркови - 2 - 3 големи
  • лук - 1 - 2 глави кромид
  • свинско месо - 250 г. пушени гърди
  • джоджен - 1 ч.л.
  • люти чушки - 1 стрита суха люта чушка
  • олио - 3 - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Боба се накисва от вечерта във вода и една, в която се добавя 1 ч.л.сода. На следващия ден изливаме и измиваме обилно под течаща вода. Сипваме боба в гърнето и прибавяме нарязаните на дребно моркови, кромид лук, пушените гърди и ситно стритата люта чушка.

Сипваме вода и олио и поръсваме с джоджена. Гърнето закачаме на триъгълна стойка. Стойката се поставя над огнище, в което сме наклали огън и се е образувала силна жар. Гърнето да е близо до жарта но да не опира в нея. Оставяме така 6-7 часа да къкри.

За целта ни е необходимо да разполагаме с глинено гърне от тези които можем да използуваме и при готвене на котлон.подобни рецепти тук

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Георгиев
Георгиев
08.09.2015 11:32
За 6-7 часа няма ли да изгасне жарта в това огнище, може би постоянно трябва да се поддържа огън ? Или да е в пещ ?
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!