Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Агнешко месо»Печено Агнешко»Агнешко бутче с картофи и маслини

Агнешко бутче с картофи и маслини

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Агнешко бутче с картофи и маслини
Снимка: Yordanka Kovacheva
8 / 9
25/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
205 мин.
Порции
4
"Интересна, вкусна и много ароматна рецепта за агнешко - само за ценителите на добрата храна"

Необходими Продукти

  • агнешко бутче - 1 бр. (1.2 кг.)
  • картофи - 3 бр. големи/средни
  • маслини - 120 г. черни
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • мента - 1 шепа свежи листа
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • джоджен - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • бяло вино - 200 мл
  • лимонов сок - от 1/2 цитрус
  • зехтин - 50 - 60 мл
  • масло - 50 г
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и подсушете агнешкото бутче, по желание направете напречни прорези по повърхността му от двете страни.

Натъркайте го хубаво с джоджен, черен пипер, сол и накълцаната прясна мента. Залейте със смес от виното, зехтина, лимоновия сок, малко сол и водичка.

Покрийте тавичката с алуминиево фолио и поставете в загрята на 220 градуса фурна за около 25-30 минути, след което намалете градусите на 180, обърнете бутчето и печете 2 часа.

Преди изтичане на това време си подгответе картофките, като ги нарежете на едро, а чесъна обелете и нарежете на филийки.

Извадете тавичката от фурната и разпределете картофите, смесени с маслините и част от чесъна и маслото, около бутчето. Останалите чесън и масло поставете върху или в процепите на агнешкото.

Поръсете с още сол и червения пипер, ако течността е извряла налейте малко вода и отново завийте и приберете във фурната увеличена на 200 градуса. Печете така 15 минути, махнете фолиото и допечете до златисто още около 15 минути.

Готовото печено агнешко покрийте за 10 минутки преди да поднесете на вашата трапеза.

Агнешкото бутче с картофи и маслини е много вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: