Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодови Сладкиши»Летен плодов сладкиш и ментинка

Летен плодов сладкиш и ментинка

Летен плодов сладкиш и ментинка
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 5
06/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Две причини да обичаме лятото - ароматните плодови сладкиши и ментинката"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 цели
  • жълтъци - 1 бр.
  • захар - 180 г
  • прясно мляко - 120 мл
  • олио - 50 мл
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • какао - 1 ч.л.
  • брашно - 1.5 ч.ч.
  • праскови - 1 бр.
  • сини сливи - 2 бр. големи
  • пудра захар - за поръсване
  • мед - с джинджифил по избор
  • гарниране
  • спрайт - 200 мл
  • мента - 50 мл
  • лед - 2 - 3 кубчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа чукваме две цели яйца, добавя се и жълтъкът заедно със захарта. С миксер се разбива докато побелее.

Прибавя се прясно мляко, олио и накрая пресято брашно с бакпулвера. Разбърква се с дървена лопатка на гладка смес и отделяме в чаша 4 с. л. от тестото.

Към него се прибавя какао и се разбърква добре. Плодовете се измиват, почистват от костилката и нарязваме на полумесеци, а половината от тях нарязваме на кубчета. Смесват се с тестото.

В тавичка 24 см върху хартия за печене сипваме бялата смес, отгоре се нареждат резени праскови и сливи, като се редуват. Сместа с какао сипваме във фунийка от хартия за печене и оформяме шарка между плодовете.

Печем в загрята фурна нс 180 градуса за 30 минути до суха клечка. Изважда се върху решетка и охладен се поръсва леко с пудра захар.

Ако искате може да намажете отрязаното парче сладкиш отгоре с 2 с. л. мед, разбъркани с 1 ч. л. джинджифил на прах. Много вкусно се получи.

В чаша сипваме мента, долива се спрайт и кубчета лед - получава се страхотна лятна напитка ментинка. Сервирайте парче сладкиш с охладената напитка - това е лятна наслада за душата :)))

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: