Петровско Пиле с Орехи

Сергей АнчевСергей Анчев
Готвач
2292k3392k3
Петровско Пиле с Орехи
Снимка: Сергей Анчев
1 / 3
07/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6
"Казват, че най-вкусното пиле се приготвя по Петровден, опитахме това и сме напълно съгласни"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. (1. 2 - 1. 5 кг)
  • орехи - 1 ч.ч.
  • растителна мазнина - 4 с.л.
  • хляб - 1 филия сух
  • лук - 1 главичка кромид
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - ½ зелена
  • ябълки - 3 - 4 неголеми, сладко - кисели, най - добре синапки
  • лимони - 1 бр.
  • чесън - 4 скилидки
  • розмарин - стрък
  • горчица - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л. смлян
  • канела - ½ ч.л. на прах
  • оцет - 1 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Филията хляб се прави на трохи и се запича в сух тиган. Орехите се счукват или нарязват на едро. Лукът, морковът и чушката се нарязват на дребно, а ябълките на едри парчета. Скилидките се смачкват и нарязват на ситно.

Прави се марината от горчицата, оцета, червения пипер, сол и 2 скилидки чесън, с която се натрива пилето отвътре и отвън. В 2 с.л. мазнина се задушават зеленчуците.

Добавят се орехите, ябълките, останалият чесън, хлябът, черният пипер, канелата, листенца розмарин и сол.

Изстисква се лимонът. Напълва се добре пилето и се зашива или прихваща с кулинарни скоби.

Намазва се с станалата мазнина. Пече се в огнеупорен стъклен съд с капак 90 – 100 мин при 190 градуса, като предварително се добавя малко вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: