Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Емпанади»Валенсианска доматена емпанада

Валенсианска доматена емпанада

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Валенсианска доматена емпанада
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9с Видео
10/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
16 мин.
Готвене
95 мин.
Общо
111 мин.
Порции
8
"Ароматна емпанада за ценители с видео рецепта стъпка по стъпка - всеки може да се справи"

Необходими Продукти

  • За пълнеж
  • доматено пюре - 800 г от консерва
  • червени чушки - 3 бр. (250 г)
  • лук - 1 глава (150 г)
  • зехтин - 80 мл
  • риба тон - 160 г от консерва, отцедена
  • кедрови ядки - 30 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • За тесто
  • брашно - 400 г
  • жълтъци - 1 бр.
  • портокалов сок - 100 мл прясно изцеден
  • вода - 80 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 160 мл
  • За намазване
  • белтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте лука и червената чушка и ги изпържете до омекване в зехтина. Налейте доматеното пюре от консерва или същото количество настъргани пресни добре узрели домати. Сложете захарта и сол на вкус и гответе 40 минути на слаб огън под капак.

Готовият ароматен сос смесете с рибата тон и кедровите ядки, запечени леко на сух тиган, само колкото да пуснат аромата си.

Пригответе тестото, като смесите портокаловия сок, водата, зехтина, яйчения жълтък и солта. Разбийте добре и към течността пресейте брашното и замесете меко и мазно тесто. Ако все пак ви се стори прекалено меко, добавете още мъничко брашно, за да ви е по-лесно да го оформяте впоследствие.

Оформете тестото на две еднакви топки и всяка разточете на кора. Първата кора директно може да разточите върху лист хартия за печене, за да не ви се скъса при прехвърлянето поради непластичността на този вид ронливо тесто.

Разпределете плънката, оставяйки около 0.5-1 см. от краищата. Отгоре положете другата разтопена кора. Аз само я разтеглям с пръсти и я полагам отгоре като поиздърпвам още малко краищата. Защипвам или захлупвам със излизащите от първата кора краища и така се запечатва добре емпанадата. Дори и да се напука тук-там, не се тревожете, ако е отгоре.

Намажете с разбитият белтък и поставете в загрята на 200 градуса фурна, като веднага след това намалите градусите на 180. Печете емпанадата 45 минути.

Оставете да изстине малко и нарежете на квадрати. Може да поднесете леко топла или изстинала.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: