Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Манджи»Постен зелен фасул на фурна

Постен зелен фасул на фурна

Теодора  Иванова КаменоваТеодора Иванова Каменова
Помощник Готвач
534894181k1
Постен зелен фасул на фурна
Снимка: Теодора Иванова Каменова
1 / 7
11/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Постно и вкусно - мисията е възможна"

Необходими Продукти

  • зелен фасул - 500 г
  • домат - 1 бр. голям
  • морков - 1 бр.
  • ориз - 1 к.ч.
  • зехтин - 4 с.л.
  • сол
  • чер пипер
  • чубрица
  • розмарин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме, почистваме и нарязваме на парченца зеления фасул. Слагаме го в тенджера с вода и сол и варим до омекване. Времето е различно според сорта зелен фасул, затова след 15-та минута пробваме с вилица. Не трябва да се превари, защото следва и друга термична обработка. При мен зеленият фасул омекна за 25 минути.

Докато фасулът ври, измиваме ориза до бистро и го накисваме в студена вода. Измиваме, обелваме и нарязваме домата. Последно почистваме и режем на тънки кръгчета моркова, за да не потъмнее.

Щом стане готов фасулът, изсипваме отцедения ориз в тавата, в която ще печем. Слагаме сол и подправки, изсипваме моркова и домата върху ориза, зехтина и доливаме с водата, в която е врял фасулът до покриването му. Използваме малка тава - 20-30 см.

Печем във фурната на 250 градуса за около 40-45 минути.

Това ястие е подходящо по време на пости, но може да се сервира и като гарнитура към пилешко месо или свинско.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: