Много пухкав кекс с какао

15/08/2018
Анелия Терзиева
отАнелия ТерзиеваПомощник Готвач1356941
"Перфектният кекс - пухкав и много ароматен - как да не го изядеш целия?"
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции12 парчета
Сготви+1 точки
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 883
  • Преглеждания за месеца495
  • Преглеждания за седмицата46
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разделяме белтъците от жълтъците. Жълтъците разбиваме заедно с 2/3 от захарта до получаване на двоен обем . Прибавяме мазнината и разбиваме отново.

Добавяме ванилията, какаото и пресятото заедно с бакпулвер брашно. Разбъркваме без помощта на миксер.

В друг съд разбиваме белтъците на сняг с останалата захар. Разбитите белтъци прибавяме постепенно към другата смес и разбъркваме внимателно, докато стане хомогенно.

Постиламе форма за кекс (правоъгълна) с хартия за печене. Изсипваме половината смес, а в другата половина добавяме какаото. Изсипваме какаовата смес върху бялата.

Печем за около 40 мин на 170-180 градуса, като при необходимост сваляме или вдигаме кекса на различни нива в печката, за да се изпече равномерно. Това е така, защото кексът бухва повече и е възможно да изскочи от формата.

Може и да сложите алуминиево фолио, докато кексът се запече, но само след като вече първоначално се е надигнал.

Проверяваме за готовност с клечка или дървен шиш. Поръсваме с пудра захар, след като изстине, и поднасяме.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!