Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Много пухкав кекс с какао

Много пухкав кекс с какао

Анелия ТерзиеваАнелия Терзиева
Готвач
2813k7112k3
Много пухкав кекс с какао
Снимка: Анелия Терзиева
2 / 3
01/06/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Перфектният кекс - пухкав и много ароматен - как да не го изядеш целия? Разберете защо кексът бухва повече и е възможно да изскочи от формата...."

Необходими Продукти

  • захар - 1.5 ч.ч.
  • яйца - 4 бр.
  • олио - 1/3 ч.ч.
  • айран - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пак.
  • ванилия - 2 пак.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • какао - 2 с.л.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разделяме белтъците от жълтъците. Жълтъците разбиваме заедно с 2/3 от захарта до получаване на двоен обем. Прибавяме мазнината и разбиваме отново.

Добавяме ванилията, какаото и пресятото заедно с бакпулвер брашно. Разбъркваме без помощта на миксер.

В друг съд разбиваме белтъците на сняг с останалата захар. Разбитите белтъци прибавяме постепенно към другата смес и разбъркваме внимателно, докато стане хомогенно.

Постиламе правоъгълна форма за кекс с хартия за печене. Изсипваме половината смес, а в другата половина добавяме какаото. Изсипваме какаовата смес върху бялата.

Печем двуцветния кекс за около 40 мин на 170-180 °C, като при необходимост сваляме или вдигаме кекса на различни нива в печката, за да се изпече равномерно. Това е така, защото кексът бухва повече и е възможно да изскочи от формата.

Може и да сложите алуминиево фолио, докато кексът се запече, но само след като вече първоначално се е надигнал.

Проверяваме за готовност с клечка или дървен шиш. Поръсваме с пудра захар, след като изстине, и поднасяме много пухкав кекс с какао.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анелия Терзиева
Анелия Терзиева
Да, права сте.Яйцата са 4.Добавих снимка с продуктите.Благодаря за бележката!:)
15.02.2019 09:06
1
Сибел Бехти
Сибел Бехти
Propusnali ste i da napishete che ima i qica v receptata ;)
12.02.2019 16:06
Анелия Терзиева
Анелия Терзиева
Бакпулверът може да угасите и в айряна. Иначе добавяме айрана към течните съставки и разбъркваме пак.
Извинявам се за пропуска!
07.01.2019 10:22
ЕМИЛИЯ ЦВЕТАНОВА
ЕМИЛИЯ ЦВЕТАНОВА
А кога се слага айрана,или той се консумира с кекса!
04.01.2019 18:16