Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Солено Руло»Средиземноморско хлебно руло

Средиземноморско хлебно руло

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Средиземноморско хлебно руло
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
18/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Затваряме очи и оставяме аромата на това хлебно руло да ни пренесе под сянката на някоя смокиня, а на вас ви даваме възможност да си запишете рецептата"

Необходими Продукти

  • За тесто
  • брашно - 600 г + за доизмесване
  • вода - 400 мл
  • мая - 20 г жива
  • сол - 15 г
  • захар - 5 г
  • зехтин - за намазване
  • За плънка
  • домати - 3 бр.
  • чушки - 1 бр. червена, голяма (150 г)
  • чушки - 1 бр. зелена, голяма (150 г)
  • лук - 1 глава (150 г)
  • патладжани - 300 г
  • аншоа - 5 филенца
  • каперси - 40 г
  • маслини - 40 г черни, обезкостени
  • зехтин - 50 - 60 мл
  • сол - 2 щипки
  • дафинов лист - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта във половината от водата, леко затоплена до телесна температура. Оставете да шупне.

Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете останалата затоплена вода, солта и шупналата мая. Замесете гладко, меко тесто, което прехвърлете на набрашнен плот и доомесете, ръсвайки допълнително брашно, докато спре да ви лепне. Тестото не трябва да става твърдо! Оформете топка, намазнете я със зехтин и приберете отново в купата, оставяйки да втаса за 1 час.

През това време пригответе плънката, като накълцате всички зеленчуци (лук, домат, патладжан и чушки) на малки парченца и ги запържите в зехтина със щипка или две сол и дафиновите листа. Гответе около 12 минути и прехвърлете в голяма цедка като оставите да се отцеди течността и премахнете дафиновите листа.

Бухналото тесто разточете във приблизителна форма на правоъгълник върху набрашнен плот. Разпределете от плънката равномерно оставяйки около 1.5-2 см. от краищата.

Подредете филетата аншоа и разпръснете каперсите и маслините - цели или нарязани на парченца. Завийте на руло, подгънете краищата му или ги притиснете добре, за да не излиза пълнежът и го оставете да втаса още веднъж за около 40 минути.

Загрейте фурната до 230 градуса. Рулото, удвоило обема си, намажете със зехтин и печете около 30 минути или до приятен загар.

След като извадите от фурната по желание намажете с още зехтин или масло, за да омекне.

Изчакайте да поизстине малко, нарежете на порции и сервирайте.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Асенова
Албена Асенова
Чудесно се получи,Дани! Много вкусно и апетитно!
18.08.2018 10:56
1
1
Покажи всички подкоментари