вторник, 31 май

Чорба от леща

23/03/2011
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции2-3
Изпрати Чорба от леща
до име:
до имейл:
от име:
от имейл:
Прати
Статистика
  • Споделяния
  • Харесвания
  • Преглеждания общо62 339
  • Преглеждания за месеца146
  • Преглеждания за седмицата5
  • Коментирана14 пъти
  • Рейтинг3,9 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • леща - 200 гр.
  • олио - 50 гр.
  • лук - 50 гр.
  • брашно - 15 гр.
  • доматено пюре - 15 гр.
  • моркови - 50 гр.
  • керевиз - 50 гр.
  • сол
  • чубрица
  • оцет
  • чесън - 4 - 5 скилидки
Сготви+2 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта

Приготвяне на Чорба от леща

Изчистената леща се измива и се слага да ври. Към възврялата леща се прибавя керевизът (корените). Оставя се да ври до омекване. За доливане се използва вряла вода.

Когато лещата омекне, се прави запръжка от нарязан на дребно лук, който се слага в кипящо олио. Лукът се задушава, докато придобие стъклен вид. Прибавя се брашното и като стане златисто се прибавя доматено пюре.

Полученото се разбърква с бульон от лещата , докато се разреди. Сипва се към общата чорба. След като се свари се слага чесън на скилидки или нарязан на дребно.

Към чорбата обезателно се прибавя чубрица на клонки.
[подобни рецепти тук]

  • Google+
  • Pinterest

3.9
Общо 29 гласували
5 12
4 6
3 8
2 1
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (14)

Изпрати
Марина
26.02.2016 18:31
Аз обичам да добавям и кимион към лещата.
0
0
Nina Nikolova
29.01.2016 15:32
изпровах я, но наистина липсва информация за морковите. И аз оцет не съм слагала.
0
0
Грета Тодева
06.02.2014 18:25
Супер, ще я изпробвам тази бързичка рецепта, но липсва информация за морковите...... предполагам понеже трудно увират, трябва се сложат с лещата?
валентина
27.11.2014 15:37
и магданоз
2
0
2
0
Локорчанин
08.07.2013 22:33
Добавен от Добруджанец на 2013-04-27, Оценка 5.0 от 5 за Чорба от леща
Е те таз рецепта ми напълни душата и я сготвих веднага - 40 мин и всичко стана както пише - чудесна чорба,БРАВО!
1
0
Добруджанец
27.04.2013 15:14
Опитайте и тази рецепта, Добруджанска леща чорба!
В тенджера се слагат вода, лещата, 1 домат нарязан, 2-3 лъжици доматено пюре, 1 прясна люта чушка разцепена или нарязана, 5-6 стръка зелен лук нарязан, олио, сол 1 с.лъжица/винаги се слага в началото,защото соленоста се постига с по малко сол/,половин чаена лъжичка захар/захарта неутрализира киселинноста на стомаха причинено от многото солени манджи,насища и след хранене няма да чувствате тежест/, червен пипер 1-2 с.лъжици, чубрица, пресен джоджен. Слага се да ври на среден огън, става за около 30-35 минути, зависи от сорта на лещата, ще усетите какъв приятен аромат се получава когато се вари а не запържва!!! Когато е готово слага се нарязаният 1-2 моркова и 5-6 ск.чесън и пресен магданоз, затваря се с капака и се сваля от огъня.Ако моркова и чесъна се сложат в началото, те стават меки и стават на нищо и не усещаш кво ядеш, като повърнато. Слагат се накрая, и моркова да бъде нарязан на едро, на не по-малко от кръгчета за да разпознаваш кво ядеш,външният вид е важен за апетита, и той остава леко хрупкав и усещаш кво ядеш! Оцет пожелание. Да ви е сладко!-_-
Североизточен Българин
08.12.2013 15:21
Пробвах рецептата - супер е!
3
0
7
2
Меги
20.10.2012 00:03
Чорбата от леща става много по-вкусна,ако в запръжката вместо кромид лук се нареже праз лук...Опитайте...*)))
1
0
Дони
21.06.2012 10:31
предполагам 1-2 ч.л.
1
0
silvia
20.06.2012 18:30
Колко челвен пипер се слага ?
0
0
аз
30.01.2012 17:29
Запръжката е достатъчно да се направи с олиото, брашното и червения пипер. Другите фази водещи до препържване на олиото, в които първо слагате лук, после моркови и т.н. са безкрайно излишни! Лука и морковите могат спокойно да се сварят с лещата и чесъна. Така лещата усвоява ароматите им и става по-вкусна.
Колкото до оцета - излишен е. Слага се непосредствено преди консумация по желание и вкус.
1
0
Цвети
23.01.2012 11:31
Оцеда се слага в запръжката и то 1-2 капки , който са достатъчни.Той може да бъде заместен с лимонен сок,или лимонтозу.Става страхотно стига да не се овлечем в капките,затова смятам,че са достатъчни 1-2 капки.Колкото до морковите не са излишни с тях е невероятно,а пък и са полезни.
Аз запръжката я правя така:
1-во морковите
2-ро лука
3-подправки от всеки вид (магданос,ако е сух , ако не накрая,чубрица,джоджан,лимонен сок,червен пипер,черен,дом.пюре,или сок ) сгъстявам с брашното оставям го така да се задуши малко и го изсипвам в лещата кадето слагам дафинов лист.Накрая солта.
Става божествено.Бон апетит :)
0
0

Най-популярните рецепти от категорията

Избрани

Подобни и изпробвани

Подобни от Ezine.bg

Свързани Статии

Още рецепти с

Вкусна и уникална рецепта за Чорба от леща. Доволен ли си от това, което намери? Виж останалите специалитети за Чорба от леща. Доказани рецепти от българската и чуждестранна кухня. Съвети как да приготвим Чорба от леща в Готвач.бг - твоят кулинарен портал с хиляди ястия, вкусотии, съвети и препоръки от нашите автори, на едно място.