Чорба от леща

23/03/2011
от НинаНовак
"Като истински любители на българската кухня никога не отказваме покана за чорба от леща "
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции2-3
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо65 339
  • Преглеждания за месеца220
  • Преглеждания за седмицата8
  • Коментирана14 пъти
  • Рейтинг4,1 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • леща – 200 гр.
  • олио – 50 гр.
  • лук – 50 гр.
  • брашно – 15 гр.
  • доматено пюре – 15 гр.
  • моркови – 50 гр.
  • керевиз – 50 гр.
  • сол
  • чубрица
  • оцет
  • чесън – 4 - 5 скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистената леща се измива и се слага да ври. Към възврялата леща се прибавя керевизът (корените). Оставя се да ври до омекване. За доливане се използва вряла вода.

Когато лещата омекне, се прави запръжка от нарязан на дребно лук, който се слага в кипящо олио. Лукът се задушава, докато придобие стъклен вид. Прибавя се брашното и като стане златисто се прибавя доматено пюре.

Полученото се разбърква с бульон от лещата , докато се разреди. Сипва се към общата чорба. След като се свари се слага чесън на скилидки или нарязан на дребно.

Към чорбата обезателно се прибавя чубрица на клонки.
подобни рецепти тук

5 13
4 7
3 9
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (14)

Марина
Марина
26.02.2016 18:31
Аз обичам да добавям и кимион към лещата.
0
0
Nina Nikolova
Nina Nikolova
29.01.2016 15:32
изпровах я, но наистина липсва информация за морковите. И аз оцет не съм слагала.
0
0
Грета Тодева
Грета Тодева
06.02.2014 18:25
Супер, ще я изпробвам тази бързичка рецепта, но липсва информация за морковите...... предполагам понеже трудно увират, трябва се сложат с лещата?
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв