Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Сочен кекс с масло и карамелизирани орехи

Сочен кекс с масло и карамелизирани орехи

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5393k9423k6
Сочен кекс с масло и карамелизирани орехи
Снимка: Яница Николова
1 / 4
24/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Някои хора правят кекс, но онези, които разбират, правят сочен кекс с масло и карамелизирани орехи"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • ванилия - на прах или канела
  • какао - няколко с.л. (на прах)
  • орехи - 50 г наситнени или др. ядки
  • захар - 100 г, за карамелизиране
  • масло - за намазване, със стайна температура
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват със захарта, докато побелеят. Прибавя се разбърканото киселото мляко, в което е прибавена содата. След това се слага олиото и накрая пресятото брашно с бакпулвера и ванилиите.

Разбърква се внимателно до хомогенна смес. По желание се разделя на две части, като само в едната се прибавят няколко супени лъжици какао.

Форма за кекс се намазва обилно с маслото и се посипва с кристална захар или предварително приготвен и смлян крокан от орехите.

За него захарта се карамелизира, сипват се орехите, разбърква се и се отстранява от огъня. Изсипва се веднага в намаслена тава. След като изстине се наситнява, смила и използва.

Двете смеси се редуват във формата. Фурната се загрява на 250 градуса, формата се слага и температурата се променя на 200 градуса. Така се пече за около 5-10 минути на горен и долен реотан.

След това се пече само отдолу на 180 градуса за около 20-30 минути, след това на горен и долен реотан още 5-10 минути до суха клечка.

По желание се прави заливка от разтопен шоколад + 1-2 с.л. олио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#234627
Потребител#234627
Кекса е страхотен! Стана много добре с карамелизираните орехи!
05.07.2019 05:18