Gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Пюрета»Картофено пюре с октопод по галисийски

Картофено пюре с октопод по галисийски

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Картофено пюре с октопод по галисийски
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
24/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
22 мин.
Общо
37 мин.
Порции
4
"След като видяхме рецепта за картофено пюре с октопод, май сме видели всичко"

Необходими Продукти

  • октопод - 300 г сварени пипала
  • картофи - 500 г
  • сметана - 200 мл готварска
  • заквасена сметана - 1 - 2 с.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • лют пипер - 1 ч.л. или на вкус
  • зехтин - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставете съд с около 1.5 л вода и дафиновия лист на котлона. Щом течността заври, сложете половината сол и картофите - обелени и нарязани на парченца. Варете около 15-20 минути или до пълното им омекване (времето може да варира според това на колко големи парчета сте нарязали картофите).

Отцедете веднага от водата и пасирайте заедно с останалата сол, 30 мл от зехтина, сметаните и черния пипер. Сметаната, която съм посочила, може да бъде готварска или сладкарска - неподсладена, за разбиване. Така ще се придаде невероятна кремообразност на сместта.

Нарежете пипалата на октопода на кръгчета с приблизителна дебелина от 0.5 см. В малък съд загрейте на слаб огън останалия зехтин, сипете лъжиците червен и лют пипер, плюс още малко сол. Веднага отстранете от огъня и бъркайте за няколко секунди.

В чашки разпределете от картофеното нежно кремче, подредете парченца октопод и отгоре залейте с малко от зехтиновата емулсия.

Поръсете с едра люспеста сол и поднесете веднага. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: