Фасул чорба

21/05/2009
Кина
отКинаНовак
"Обичаната от всички класическа фасул чорба "
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо34 803
  • Преглеждания за месеца275
  • Преглеждания за седмицата17
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • боб – 200 г
  • олио – 50 г
  • лук - 100 г
  • брашно – 25 г
  • моркови – 2 бр.
  • керевиз – 50 г
  • доматено пюре – 15 г
  • червен пипер
  • джоджен
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистеният фасул се измива и се накисва от вечерта в студена вода, за да уври по - лесно. Сутринта се долива вода и фасулът се слага да ври.

Към възврелия фасул се прибавят нарязаните керевиз (корените) и моркови. Оставя се да ври до омекване. За доливане се използва вряла вода. Когато фасулът омекне, се прави запръжка от нарязан на дребно лук, който се слага в кипящо олио.

Лукът се задушава, докато придобие стъклен вид. Прибавя се брашното и като стане златисто се прибавя доматено пюре или домати. Полученото се разбърква с бульон от фасула, докато се разреди.

Сипва се към общата чорба. Посолява се, ако чорбата няма каймак, на една тенджера от шест порции се сипва половин кафена чашка студена вода.

Поднася се поръсена с нарязан на дребно джоджен или магданоз. Същата чорба може да се направи без червен пипер с повече зеленчуци и корен чубрица.
подобни рецепти тук

5 12
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Любомира
Любомира
19.11.2012 09:45
Пише какво трябва да ги правиш морковите...
1
0
весо
весо
17.11.2012 14:20
Всичко е точно написано Мето.Просто прочети по-внимателно.
0
1
Мето
Мето
16.08.2012 13:33
Немога да разбера тези моркови споменати в рецептата задушават ли се варят се с фасула или просто седят на маста за украса?
3
0

Виж всички коментари или напиши такъв