Gotvach.bg»Рецепти»Снакс»Чипс»Чипс от карфиол

Чипс от карфиол

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Чипс от карфиол
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
05/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
16 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
31 мин.
Порции
4
"Ставаме все по-изобретателни в приготвянето на мезета към бирата и виното, не може да го отречете"

Необходими Продукти

  • карфиол - 200 г
  • пармезан - 50 г
  • ементал - 50 г
  • яйца - 1 бр.
  • белтъци - 1 бр.
  • босилек - 1/2 ч.л. сух
  • риган - 1/2 ч.л. сух
  • магданоз - 1 ч.л. сух или свеж - накълцан
  • зехтин - за поръсване.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Карфиолът се накъсва на розички и заедно със сирената се смила в блендер.

Добавят се яйцето, белтъкът и подправките, и отново се пуска за 2-3 оборота на средна мощност, за да се хомогенизира всичко.

1/3 от получената смес се сипва върху силиконова кухненска плака или хартия за печене, предварително намаслена. Отгоре се поставя още едно парче хартия за печене и се минава с точилка, за да се изтъни максимално и равномерно карфиолената смес.

Фурната се загрява до 190 градуса, покривната хартия се отстранява и тънкия пласт се поръсва с малко зехтин и се пече около 15 минути или докато придобие златист загар.

След изваждане от фурната се нарязва на квадратчета или триъгълничета и всяко се набожда на клечка и се извива, докато е топло и има пластичност, благодарение на все още мекото сирене ементал.

Може и просто парченцата да се подредят в чиния за сервиране и да се оставят да изстинат напълно.

Същото се повтаря и с останалата смес на още 2 пъти.

Чипсът се поднася като аперитив към червено вино или бира.

Чипсът от карфиол е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: