Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Постен гювеч с 5 билки Провансал

Постен гювеч с 5 билки Провансал

Теодора  Иванова КаменоваТеодора Иванова Каменова
Помощник Готвач
534904181k1
Постен гювеч с 5 билки Провансал
Снимка: Теодора Иванова Каменова
1 / 3
30/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
120 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • патладжани - 1 бр.
  • картофи - 3 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • домати - розов - 1 бр.
  • червени чушки - 2 бр.
  • зелени чушки - 2 бр.
  • гъби - 5 - 6 бр.
  • сол
  • зехтин
  • пипер меланж
  • билки - 5 билки Провансал*
  • магданоз - пресен при поднасяне
  • люти чушки - 1 бр., нарязано на колелца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тази рецепта продуктите са посочени като бройка, а не като грамаж, защото точно тегло не се налага.

Най-напред се измива, бели, реже на средни кубчета патладжанът, защото е необходимо време, през което да се осоли и отдели горчивият сок. Следва да се подготвят другите продукти, като се измият и нарежат. Морковът - на тънки колелца, чушките - на едри парчета, картофите на средни кубчета, доматът - на дребно, а гъбите - на филийки.

Когато всичко е готово, патладжанът се измива и се смесва с останалите продукти в дълбока тава или глинен съд. Слага се сол на вкус, подправки, разбърква се и се сипва един пръст вода да покрие дъното на съда, зехтин - 3-4 с.л.

Поставя се фолио и се включва фурната на 180°C за 1 час. След изтичане на това време се маха фолиото и се пече до готовност - около 40 минути при мен. Но това зависи от фурната, затова опитайте, преди да извадите.

След като свалите фолиото, може да има нужда от още малко вода или зехтин, но това зависи колко течност са отделили самите продукти при задушаването им.

Поднесете с пресен магданоз и чаша розе!

Добър апетит!

*Билките Провансал съдържат розмарин, мащерка, чубрица, босилек, естрагон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: