Лесен маков кекс

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k5019k
Лесен маков кекс
Снимка: Fat Berta
1 / 3
30/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
12
"Перфектният кекс е такъв - вкусен и много лесен за приготвяне"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - около 100 - 120 мл
  • мак - 50 - 60 г или повече
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч. може и по - малко
  • кисело мляко - около 300 - 350 г
  • брашно - 2 ч.ч. + още малко при нужда
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • сол - 1 щипка
  • ванилия - 2 прахчета
  • сладко - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте прясното мляко и накиснете в него маковите семена за поне 1 час.

Разбийте 2-те яйца, които са със стайна температура, заедно със захарта, докато побелеят. Добавете олиото, прясното мляко с мака и пак разбийте.

След това добавете заедно киселото мляко и брашното и хомогенизирайте. Понякога кексовата смес ми се струва по-рядка и си позволявам да добавя още 2-3 с.л. брашно - преценете сами.

Финално объркайте сместа с бакпулвера, щипка сол и ванилията.

Застелете продълговата форма за кекс с хартия за печене и сипете сместа. По-желание сипете в средата по дължина 2-3 с.л. от любимото ви сладко - например от кайсии, което ще се връзва перфектно. В случая аз забравих да сложа, но наистина се получава много приятно.

Изпечете кекса в предварително загряна на 170 градуса /не повече/ фурна до суха клечка.

Дано ви хареса! Вкъщи този маков кекс е любим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Йозлям Кадирова
Йозлям Кадирова
Вкусно!
30.08.2018 14:59