Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сфолиателе (Автентичен неаполитански сладкиш)

Сфолиателе (Автентичен неаполитански сладкиш)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Сфолиателе (Автентичен неаполитански сладкиш)
Снимка: marcheva14
2 / 7
26/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
20
"За страстта към вкусните сладкиши граници не може да има, опитайте Сфолиателе или автентичния неаполитански сладкиш"

Необходими Продукти

  • ТЕСТО
  • брашно манитоба - 500 г (или 250 г брашно 00 и 250 г Манитоба)
  • вода - 250 мл
  • сол - 1 ч.л. малка
  • мед - 25 г течен
  • краве масло - 150 г, стайна температура
  • КРЕМ
  • рикота - 400 г (или много фина извара)
  • прясно мляко - 400 мл
  • семолина - 150 г (или фин грис)
  • захар - 240 г
  • сол - щипка
  • портокали - пулпа от 1 бр.
  • портокалова кора - от 1 портокал
  • лимонова кора - фино настъргана от 1 лимон
  • ванилия - 2 ч.л. разделени (или 2 бр. прах)
  • канела - 1/2 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този Автентичен италиански сладкиш, традиционен за Неапол (Authentic Italian Crispy Sfogliatelle, Napoli`s delicious desser), ще ви трябват:

- Плоска тава, покрита с хартия за печене;

- Фурна 220 градуса и 180 градуса.

Тесто

В купа се пресява брашното, добавя се солта и се разбърква с телена бъркалка. В средата се изсипва медът и се налива водата. Замесва се тесто с ръце. Тестото е сухо и трудно се работи, но при малко усилие ще се превърне в топка. Ако е невъзможно да се събере, може да се добави само до 1 с.л. вода. То трябва да е стегнато, твърдо и плътно. По структура прилича на тесто за юфка.

Измесва се върху плот за не по-малко от 10 мин. Поставя се в найлоново пликче и се оставя да почива, за не по-малко от 2 1/2 часа. След това тестото ще бъде отпуснато, меко, еластично и удобно за работа.

Дели се на три части. Всяка част се разточва, не е необходимо да се намаслява плотът или да се посипва с брашно - то е достатъчно плътно и не се лепи. Разточва се тънко на правоъгълник с дължина около 70 см и ширина около 25/28 см.

Може да се повдига с ръце и да се изтегля, ако позволява видът на брашното. Намазва се изцяло с 50 г меко масло посредством ръката. От тясната страна започва да се завива на много стегната ролка, това е особено важно и не бива да се пропуска. Готовата ролка се покрива с фолио и се оставя настрана.

Следва второто разточване на следващото парче тесто, което е по същия начин и след като се намасли отново с 50 г меко масло, в долната част се поставя първата ролка и се започва общо стегнато завиване на една обща ролка. Отново се покрива с фолио и се оставя настрана.

Следва третото парче тесто, разточване, намазване с масло и се поставя предишната готовата ролка. Завиват се общо на голяма такава възможно най-стегната ролка тесто. Така оформено се намазва с останалото малко масло по четката или по съда, в който е било маслото, поставя в голямо парче фолио и се оставя в хладилник най-малко за 12 часа ( в галерията от снимки ще покажа, за да се добие по-добра представа).

Тесто

На фино ренде се настъргват корите на цитрусите. Заделят се настрана. От портокала се изважда пулпата, обелва се от ципата и се оставят парчетата настрана до ползването им.

Млякото се излива в тенджера с дебело дъно, поставя се на умерен котлон и се изсипва захарта, разбърква се до стопяването ѝ. След като се е сгорещило до точка на кипене, се изсипва цялата семола и веднага се разбърква енергично, докато се получи много стегнат крем. Добавя се 1 ч.л. ванилията. Разбърква се и се оставя да се охлади.

В купа се изсипва рикотата (фина извара), отгоре се счупва яйцето, ванилията, добавят се настърганите кори от цитруси и с пасатор се миксира до напълно гладка смес.

В дълбока купа се поставя пулпата портокал и канелата и се миксира с пасатор до пюре. След като е напълно гладка, отгоре се изсипва брашненият крем, отново се миксира с пасатор до гладка смес и накрая се прибавя сместа с изварата. Сега вече се разбива с перките на миксера до крем.

Напълно охладената ролка тесто се изважда и се разрязва на шайби около 1/2 см. Половина шайби се прибират обратно в хладилник, тестото се работи само студено.

Оформяне на черупките тесто

Взима се парче разрязано, поставят се двата палеца в средата, за да се образува малка дупка, без да се пробива дъното, и чрез въртеливо движение на пръстите отвън се оформя конус, като леко се разтегля тестото, бавно и внимателно се отваря, разтяга, без да се пробива от никоя страна, слоевете да не се отварят. Работи се изцяло с палците отвътре. Трябва да се получи форма на камбана или черупка. Дълбочината им е около 5.5 - 6 см.

С чаена лъжичка се загребва млечен крем и се пълнят. Леко се притискат отгоре, но тъй като кремът е достатъчно тежък и гъст, той няма да се разтече по време на печенето.

Подреждат се в тава, покрита с хартия.

Пече се на 220 градуса за 10 мин и още на 180 градуса за 15/20 мин или до златисто кафяво.

Изваждат се от фурната, охлаждат се върху решетка и се покриват плътно с пудра захар.

Източник: Easy, easy Cooking

Забележка: Невинаги може да се разполага с брашно Манитоба, което аз специално пазя точно за такъв вид рецепти, когато се налага фино разточване, тъй като то е изключително еластично и не се разкъсва и може да се разточва изключително фино, но може и да се замести с брашно 00.

Рикотата може да бъде заменена с фина безсолна извара.

Разполагам със Семолина и много я ползвам, но тук, в тази рецепта може да бъде заменена с фин грис.

В рецептата са посочени грамажи на продуктите, те трябва да се спазят, за да се получи фино и деликатно тесто, съответно и добър тежък крем.

Но най-важното условие е ролките да се навиват много стегнато, което, от своя страна, представлява малка трудност при изработването им, но при повече търпение най-вече и малко старание се получава хубаво ролка тесто.

Този вид крем е изключително подходящ за пълнеж на торти или друг вид сладкиши.

Сфолиателе (Автентичният неаполитански сладкиш) е страхотен!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: