Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пълнени Чушки»Пълнени чушки със сос от кисело мляко на фурна

Пълнени чушки със сос от кисело мляко на фурна

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5393k9423k6
Пълнени чушки със сос от кисело мляко на фурна
Снимка: Яница Николова
1 / 3
06/09/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
3
"Дори и да не обичате пълнени чушки, след тази рецепта ще мислите по нов начин"

Необходими Продукти

  • домати - 2 бр.
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • чушки - 5 - 6 бр. зелени и червени
  • олио - 6 - 7 с.л.
  • универсална подправка - около 2 ч.л.
  • моркови - 2 бр.
  • магданоз - за поръсване
  • лук - 1 бр.
  • Млечен сос
  • брашно - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • лимонов сок - 1/2 с.л., пресен
  • сос - 2/3 ч.ч. от чушките или вода
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме чушките, оставяме настрана. Загрява се олио и запържваме нарязан лук и морков на ситно. Добавя се оризът, бъркаме, докато стане стъклен.

Прибавяме 1 обелен и нарязан домат и овкусяваме с универсална подправка. Сипва се 1 1/2 ч.ч. гореща вода и оставяме за кратко на котлона, докато оризът я поеме. Разбърква се, за да не загори.

Плънката е готова и се пълнят чушките. Нареждаме в тава, ако има още плънка, се пълни пресен домат. Като първо се изчиства дръжката, после се издълбава със супена лъжица.

Издълбаната част се нарязва на парченца и слага на дъното на тавата в която ще се пекат чушките. Отгоре се залива с 1-2 ч.ч. вода и печем за 50 минути в гореща на 180 градуса фурна.

В купа се разбива яйцето, киселото мляко и брашното. Изсипва се в тенджера с незалепващо покритие. След това се налива и отделеният сос от чушките. Сосът ври в тенджерка на тих огън.

Бъркаме непрекъснато с дървена лъжица, докато се сгъсти. Внимава се да не загори.

Накрая се добавя лимоновият сок.

Изпечените чушки се заливат с приготвения сос, поръсва се с прясно смлян черен пипер и пресен наситнен магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: