Най-вкусното телешко печено

08/09/2018
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф73669845601
Приготвяне20 мин.
Готвене120 мин.
Общо140 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 108
  • Преглеждания за месеца453
  • Преглеждания за седмицата126
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • телешко вайсбрат - 2 парчета по 700–800 г (телешкото месо може и да е от плешка)
  • АДСКА СМЕС ЗА МАРИНОВАНЕ
  • соев сос - 60 мл
  • зехтин - 2 с.л.
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • червен пипер - 2 с.л.
  • брашно - 2 с. л.
  • черен пипер - 1 ч. л.
  • кимион - 1 ч. л.
  • сол - 1 ч. л.
  • бяло вино - 100 мл сухо
  • царевично нишесте - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се почиства, ако е от плешката, от всякакви тлъстини и жилки. Измива се и се подсушава в домакинска хартия или мека памучна кърпа без власинки.

Всички продукти за т.нар. "адска смес" се смесват в купа, без виното и нишестето. Със сместа се намазват обилно парчетата месо. Сместа е гъста и тежка, тя полепва по парчетата месо. Поставят се в плик за готвене и се оставят за 30 минути в хладилник.

След като е охладено месото се изважда и се добавя виното, но така че да не отмие маринатата, сипва се внимателно отстрани на плика, нека бавно да се стича. Завързва се.
Поставя се в тава за печене и се вкарва на затоплена фурна на 200 градуса, докато заври течността - това е около 10-15 мин.

След това градусите се намаляват на 160 и се пече за около 1.30 мин. Готовото печено се изважда от тавата, отстранява се плика, като се срязва отгоре и месото се връща във фурната за още 10-15 миннути като фурната се увеличава на 180-200 градуса.

Накрая на готвенето нишестето се размива в малко студена вода и се прибавя към соса. Бързо се разбърква. Пече се още за 5 - 7 мин. Изважда се охлажда се и се нарязва на филии.

Поднесох телешкото печено с традиционна гарнитура от картофи на пара, заляти с разтопено масло. Поръсват се със сол и наситнен магданоз. Гарнитурата може и да е само от зеленчуци, по избор е.

Източник: Храна за мойте канибали - Пепа Стоева.

Оригиналната рецепта е за свинско месо, но аз го приготвих с телешко вайсбрат и се получи разкошен резултат.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!