Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Понички»Донъти с карамелено-шоколадова глазура и ядки

Донъти с карамелено-шоколадова глазура и ядки

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5393k9423k6
Донъти с карамелено-шоколадова глазура и ядки
Снимка: Яница Николова
2 / 4
14/09/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
"Няма по-сладки от тези понички! Гарантираме ви"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - около 7 ч.ч.
  • прясна мая - 1/2 кубче /20 г/
  • вода - 2 ч.ч. /400 мл/
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • глазура
  • мед - 3 с.л.
  • вода - 2 с.л.
  • масло - 30 г
  • шоколад - 20 г
  • ванилия - 1 прахче
  • Още
  • кокосови стърготини - за поръсване
  • карамелизирани ядки - смлени за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото в купа се сипва водата, натрошава се маята, прибавят се захарта, олиото. Постепенно се добавя пресятото брашно и солта. Замесва се нелепнещо тесто. Оставя се покрито да втаса около 1 час в намаслена купа.

След това се разточва на кора около 6-7 мм, вадят се форми с диаметър около 8-9 см, а по средата се прави по-малка дупка с капачка. Покриват се и се оставят да втасат около 30 минути.

След това се пържат в загрятото олио до златист цвят. Изваждат се на домакинска хартия.

Приготвя се глазурата, като в касерола се слага медът и водата.

Карамелизира се, след което се отдръпва от котлона, прибавя се шоколадът и ванилията. Разбърква се непрекъснато с дървена лъжица. Внимава се да не загори, сваля се от котлона и се добавя кравето масло.

Използва се, докато е топла, донътите се потапят в глазурата, след това в карамелизираните ядки.

Поръсва се с кокоса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: