Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Тесто»Универсално тесто за мекици и питки

Универсално тесто за мекици и питки

Maria KostoffMaria Kostoff
Помощник Готвач
3283071k
27/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
"Знаете ли, че можете да омесите това универсално тесто за мекици още от вечерта и да го използвате на сутринта?"

Необходими Продукти

  • брашно - 1.200 кг
  • кисело мляко - 500 г
  • мая - 20 г за хляб или 1/2 пакетче суха мая
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сода - 1 равна ч.л. бикарбонат
  • прясно мляко - 200 мл
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте маята със захарта и добавете киселото мляко със содата, прясното мляко, олиото, солта и брашното.

Постепенно замесете тестото, което трябва да е гладко, еластично и леко лепнещо. Може да съхранявайте това тесто до 1 седмица в хладилник в плик.

От така приготвеното тесто може да приготвите както мекици, така и питки или блат за пица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
59
46
34
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Таня Левенова
Таня Левенова
Да,аз пък не вярвам за вредността на маята-тестото се пече дрождите умират..така че колко пък да е вредна?
Но това е мое мнение.
И все пак мисля че рецептата не ми харесва.
Моите рецепти винаги са различни-но тези количества на сол,захар и мая са недостатъчни..
Някой новак ако опита тази рецепта-нито на вкус нито на вид ще хареса печивото!
09.03.2017 17:19
5
Таня Левенова
Таня Левенова
Първо-за 1.200г брашно,солта и захарта по 1ч.л са твърде малко..
Маята също,особено сухата мая-за това количество брашно поне 12-13г незнам дали някой е ползвал това тесто но това не е хубава рецепта нито за мекици,нито за питка..
09.03.2017 16:29
1
1
Покажи всички подкоментари
Илияна Димова
Илияна Димова
тестото е много хубаво за всякакви тестени вкусотии
03.04.2016 08:39
Стефка Богданова
Стефка Богданова
перфектно тесто
03.04.2015 08:47
3
4
Рос
Рос
Вярно
01.02.2015 17:50
5
1
Виржиния
Виржиния
От същото тесто /но по-твърдо-да не лепне/ приготвям зелник.Деля го на дверавни части.Едната деля на още три по малки топчета, които след това разточвам и оставям малко да позасъхнат на покривка.Правя плънката с праз,сиренце ,едно яйце и една лъжица брашно.Редя разточената голяма топка тесто,която е по-голяма от тепсията.В средата слагам плънката,от страни двете околовръст кори поръсени с олио и сиренце и цялятя тепсия покривам с третата кора.По края се прави витка,която се намазва с квасено млеко.Втасва 15 мин.и се пече на 200 градуса 50 минути.
27.11.2013 21:29
3
руми
руми
и аз открай време правя така но аз тез продукти сиги съчетах сама реших да сложа каквото имах и стана страхотно тесто, но незнаех че може да стои една седмица в хладилник
27.11.2013 19:22
1
3
Мира
Мира
За пръв път виждам, че има тесто хем с мая, хем със сода и хем с прясно, хем с кисело мляко.
27.11.2013 16:01
7
6
kikito
kikito
за пица се слага и малко горчица, а наистина си остава с дни меко.
27.11.2013 14:55
4
2
1
Покажи всички подкоментари
Таня
Таня
Тестото се слага в намаслена , найлонова торбичка и се оставя за 12ч в хладилника .Има трайност 1 седмица и от него може да си приготвите пирожки, тутманик, баници ...Към сместта на тестото прибавям 2 яйца, 2с.л. олио , 1с.л. оцет .
18.10.2013 09:52
5
2
Таня
Таня
това е вълшебното тесто
18.10.2013 09:44
2
таня
таня
тестото е супер стана чудесна питка
30.04.2013 21:15
2
Наталия Нинова
Наталия Нинова
Аз добавих и едно яйце и се получиха страхотни мекици! :)
10.03.2013 23:42
3