Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Зелник по родопски

Зелник по родопски

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Зелник по родопски
Снимка: Мария Симова
1 / 3
23/09/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Кулинарната обиколка на България задължително трябва да включва приготвянето и дегустирането на зелник по родопски"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет Одрински
  • зеле - 1 бр. средна по големина зелка
  • ориз - 1 ч.ч.
  • олио - 160 мл
  • целина - 4 - 5 стръка
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • масло - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете зелката на ситно, запържете я в половината нагрято олио за кратко, налейте малко вода и оставете да се свари.

Прибавете ориза, посолете и налейте 2 ч.ч. топла вода, разбъркайте и оставете да се свари ориза напълно.

Поръсете готовото ястие с черен пипер на вкус и нарязаната целина, разбъркайте и оставете да се охлади.

В намазана тава с олио, поставете 1 цял лист от корите, а останалите накъсайте на парчета.

Разделете накъсаните кори на три части, наредете първата част и поръсете с олио, разпределете половината плънка.

Отново парчета от корите поръсени с олио и останалата половина плънка, завършете с третата част кори.

Отгоре наредете накъсаните парчета масло и поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за около 45-50 минути до златисто кафяв загар. Много вкусен зелник от Родопите!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: