Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Сирене в стомна

Сирене в стомна

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Сирене в стомна1 / 2
08/03/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
240 мин.
Порции
2 кг

Необходими Продукти

  • овче мляко - 5 л
  • мая - 2 мл (20 капки) сирищна
  • сол - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прецедете млякото през 10-12 тензухени цедки, за да се отстранят евентуални замърсявания.

Сложете го да се вари на водна баня при температура 95 градуса 3-4 часа. Поради изпарението млякото ще остане 4 л.

Охладете млякото до температура 30 градуса, подсирете го, посолете и веднага изсипете в добре измити негледжосани стомни.

Стомните се пълнят на 3 пъти през деня. След напълването им до шийката се затварят плътно със запушалки, които веднага се парафинират.

Сиренето трябва да зрее при температура 8-10 градуса 30 дни. След това се съхранява 6 месеца при температура 2 до 6 градуса.

Суроватката от сиренето изтича през порите на стомната.

Сирене в стомна е характерно за старинната ни национална кухня и се е правело предимно в районите с развито овцевъдство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Пълнач
Пълнач
Защото и мъжа ти те пълни на няколко пъти, а не наведнаж ;)
27.03.2015 23:18
1
Светла
Светла
Имам въпрос:защо се пълнят стомните на три пъти /доливат се/,а не наведнъж ?
26.03.2015 10:07