Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Туршия от мариновано бяло грозде

Туршия от мариновано бяло грозде

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Туршия от мариновано бяло грозде
Снимка: Зори
1 / 8
26/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
4 мин.
Общо
14 мин.
Порции
1
"Наздраве за всички, които тази година са направили от любимата ни туршия от мариновано бяло грозде"

Необходими Продукти

  • ЗА 1 БУРКАН
  • бяло грозде - едро, без семки
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • ябълков оцет - до чертата на буркана
  • черен пипер - 6 зърна
  • лимони - лист от див лимон
  • индрише - лист
  • кориандър - 1/2 ч.л.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • синапено семе - 1/2 ч.л.
  • копър - 1 цветче
  • розмарин - стрък
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

На дъното на всеки буркан се налива до чертата оцет, добавя се супена лъжица захар, 1 чаена лъжица сол, 5-6 зърна черен пипер, по 1 кафяна лъжичка синапено семе, кориандър и кимион, 1 цветче копър, лист индрише и лист от див лимон.

Бурканите се пълнят с измитото и почистено от дръжките бяло грозде без семки, добавя се стръкче розмарин и се допълват с вода.

Затварят се с предварително изварени винтови капачки.

Прехвърлят се в тенджера с постлана на дъното дебела кърпа.

Заливат се със студена вода, която трябва да покрива 2-3 пръста над капачките.

След като водата заври под ключ, се засичат 4 минути и бурканите се изваждат от врящата вода.

Обръщат се с капачките надолу.

След като изстинат, се прибират на тъмно и хладно място.

Туршията от мариновано бяло грозде е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ivanova
Ivanova
Боже....
Истината е че за първи път виждам такава туршия досега изобщо не бях чувала и ми е интересно какъв е вкуса.
Със сигурност ще се пробва, но имам няколко въпроса:
Първо - може ли да ползвам грозде със семена
Второ - с какво да заменя листата от лимон, понеже няма от къде да намеря.
Благодаря предварително и браво за уникалната рецепта.
24.11.2018 01:00
1
1
Покажи всички подкоментари